23.01.2015 21:50

Twente mazzelt met driepunter tegen Heracles

FC Twente heeft vrijdagavond met een 2-0 overwinning op Heracles Almelo drie belangrijke punten gepakt in de strijd om de plaatsen voor Europees voetbal. Hoogstaand was het echter verre van in de Overijsselse derby.

Hoewel de wedstrijd voor de rust op en neer golfde, bleven grote kansen echter uit in het eerste bedrijf. Toch mocht vooral FC Twente het zichzelf aanrekenen dat de kleedkamers niet met een voorsprong werden opgezocht. Met name Jésus Corona zal ongetwijfeld met het schaamrood op zijn kaken een plaatsje hebben gezocht in de Enschedese kleedkamers. De bal in het strafschopgebied ontvangend van Hakim Ziyech, kreeg Corona het voor elkaar om het leder voor open doel snoeihard op de dwarsligger te trappen. Een niet te missen kans, wist de middenvelder zo alsnog om zeep te helpen.

Het fraaiste stukje voetbal werd voor de rust dan ook ten tonele gebracht door routinier Orlando Engelaar. Nadat de middenvelder de bal onderschepte op de helft van Heracles zette Engelaar eerst een een-tweetje op met Ziyech om dit kunststukje vervolgens te herhalen met Castaignos. Zijn schot op het doel van de Heraclieden was vervolgens echter net te zwak om doelman Dennis Telgenkamp te verschalken.

Bij het hoogstandje van Engelaar en de flater van Corona bleef het echter dan ook aan Enschedese kant. De Almeloërs konden daar bovendien weinig tegenover zetten. Hoewel de bezoekers enkele keren gevaarlijk van eigen helft richting het doel van Sonny Stevens counterden, bleven grote kansen voor de nummer vijftien van de Eredivisie uit.

Na de rust liet Corona zien het vizier scherper te hebben staan. Een kwartier na het fluitsignaal voor de start van de tweede helft wist de Mexicaan alsnog het doel van Heracles te vinden. Een doelpunt waarbij hij wel Ramon Zomer mocht bedanken. De oud-speler van FC Twente, die meer dan honderd duels voor de Enschedeërs speelde, speelde de bal uiterst ongelukkig terug op zijn doelman. Corona kon de bal eenvoudig onderscheppen, waarna het een koud kunstje was de bal in het doel te werken.

Bij de zwakke actie van Zomer en het succesvolle afwerken van Corona bleef het in de tweede helft. Beide teams konden in het tweede bedrijf uiterst weinig forceren op de helft van de tegenstander. Hoewel de intenties van Heracles en FC Twente er niet om logen en beide teams veelvuldig de aanval zochten, strandden acties aan beide kanten keer op keer rond het strafschopgebied van de tegenstander. Tot aan de zestienmeterlijn combineerden de rivalen er aardig op los, maar eenmaal in de buurt van het doel, ontbrak een succesvolle eindpass bij zowel FC Twente als Heracles Almelo.

Het was dat jongeling Bilal Ould-Chikh een half uur voor het eind van de wedstrijd nog zijn opwachting mocht maken. Nadat de vleugelaanvaller van FC Twente tien minuten voor tijd van afstand al op schitterende wijze de lat vond, herhaalde Ould-Chikh dit kunststukje precies acht minuten later nog een keer. Ditmaal zeilde zijn bal echter op fabelachtige wijze in de lange hoek. Een hoogtepuntje in een verder gezapige pot voetbal.

FC Twente zal er echter maling aan hebben. Na de pijnlijke 3-1 nederlaag afgelopen week tegen Feyenoord, boekten de Enschedeërs drie belangrijke punten in de strijd om de plaatsen die recht geven op de directe plaatsing voor Europees voetbal. Heracles Almelo moet daarentegen vrezen dat het zich na dit weekend weer terugvindt op de nacompetitie-plaatsen tegen degradatie.