24.01.2015 20:24

PSV wint in matig duel van Cambuur

In Leeuwarden heeft PSV een degelijke overwinning geboekt op SC Cambuur. Goed was het allemaal niet wat de koploper van de Eredivisie liet zien en de beste mogelijkheden waren voor de thuisploeg. Aan twee rake kopballen, van Georginio Wijnaldum en Memphis Depay, had PSV echter genoeg voor de zege. De tegentreffer van Daniël de Ridder in blessuretijd kwam te laat om het nog echt spannend te maken.

Na een kwartier spelen zal PSV-trainer Phillip Cocu blij zijn geweest dat het nog 0-0 stond. Cambuur kreeg in die fase namelijk twee uitstekende kansen om de score te openen. Zowel Bartholomew Ogbeche als nieuweling Sinan Bytyqi hadden in het Eindhovense strafschopgebied veel tijd en ruimte om binnen te schieten. Ogbeche schoot echter naast terwijl de inzet van Bytyqi door doelman Jeroen Zoet werd gepakt. Ook in het vervolg van de eerste helft was Cambuur  de betere ploeg, maar grote kansen bleven verder uit.

PSV had eigenlijk weinig in te brengen in Leeuwarden, maar ging wel met een voorsprong rusten. Zeven minuten voor rust was de eerste de beste doelpoging van PSV namelijk gelijk raak. Georginio Wijnaldum kopte een fijn aangesneden voorzet van Jetro Willems achterwaarts binnen. Op een kansje voor Memphis Depay in de tweede minuut na, was het in feite het enige echt gevaarlijke moment in de eerste helft van de koploper.

Beide ploegen begonnen na de hervatting voorzichtig en speelden aanvallend weinig klaar. Het duurde dan ook even voordat de eerste kans te noteren viel. Twintig minuten voor tijd gaf Willems voor, ging Etiënne Reijnen onder de bal door en kreeg Luuk de Jong een mogelijkheid. Goed ingrijpen van Leonard Nienhuis voorkwam echter de treffer voor De Jong. Aan de andere kant was ook Cambuur plotsklaps gevaarlijk. Sander van de Streek kopte uit een hoekschop rakelings over de kruising.

Met nog ruim een kwartier te spelen, besliste PSV uit het niets de wedstrijd. Een voorzet van Santiago Arias werd onderweg van richting veranderd waardoor Nienhuis even niet goed leek te weten wat te doen en weggleed. Depay profiteerde daar optimaal van en kopte de bal leep over de goalie van Cambuur heen. De thuisploeg probeerde het daarna nog wel, maar stichtte nauwelijks gevaar. Toch kwamen de Friezen twee minuten voor het eindsignaal nog op 1-2. Invaller Daniël de Ridder schoot op schitterende wijze een vrije trap achter de kansloze Zoet.

Het late doelpunt mocht niet baten voor Cambuur. PSV ging er met de drie punten vandoor en verstevigde zijn koppositie in de Eredivisie. De ploeg uit Leeuwarden blijft door de nederlaag hangen in de grote middenmoot.

Door: Roel Egberts