25.01.2015 18:36

Verhoek belangrijk bij debuut voor Go Ahead

Vito Wormgoor (l.) wordt tegen Go Ahead Eagles door scheidsrechter Ed Janssen (r.) en daar begrijpt de verdediger van ADO Den Haag-verdediger niets van. (25-01-2015)

Door vlak voor rust een penalty mee te krijgen, was Wesley Verhoek in Deventer op zondagmiddag direct de gevierde man bij Go Ahead Eagles. De 1-0 zege op ADO Den Haag kwam voor een groot gedeelte op het conto van de nieuweling.

Dat het een waar degradatieduel was, lieten beide ploegen in de eerste helft nadrukkelijk zien. Allebei speelden ze vanuit een hechte defensie en de angst om te verliezen was groter dan de drang om te winnen. Lang leverde dit ook amper kansen op. Zowel Marnix Kolder als Michiel Kramer kregen een kans, maar een goal hing niet in de lucht. Totdat Wesley Verhoek zich vlak voor rust liet gelden. De buitenspeler was naar het centrum gekropen en leek op weg naar een doelpunt. Vito Wormgoor dacht deze met een sliding te voorkomen, maar kreeg de bal tegen zijn arm. Rood en een strafschop waren het resultaat. Jop van der Linden benutte dit buitenkansje en schoot de thuisploeg met een 1-0 voorsprong de rust in.

Na de rust mondde de wedstrijd uit in eenrichtingsverkeer richting het doel van keeper Martin Hansen. Onder andere via Kolder en Deniz Türüç kregen de Eagles enkele grote kansen, maar de ploeg uit Deventer vergat de wedstrijd definitief te beslissen. ADO Den Haag moest zich daarentegen slechts beperken tot verdedigen en tegenhouden. De Hagenezen kwamen amper meer met de bal over de middenlijn.

Hoe langer de tweede helft duurde, hoe meer het spel terugviel naar het niveau van de eerste helft. De 1-0 voorsprong kwam dan ook geen moment meer in gevaar. Door deze zege gaat Go Ahead op de ranglijst over ADO Den Haag heen en zet een achterstand van één punt om in een voorsprong van twee punten. Door het gelijke spel van NAC Breda eerder op de dag, wordt de situatie voor ADO steeds penibeler.

Door: Dennis Korpel