27.01.2015 13:30

Falen tegen de club waar het allemaal begon

Met driehonderd wedstrijden in het betaalde voetbal is Ramon Zomer uitgegroeid tot een leider bij Heracles. In de derby tegen FC Twente ging hij echter gruwelijk in de fout. Hiermee is hij de Schlemiel van de Week.

De mandekker staat sinds deze zomer onder contract in Overijssel, maar van 2002 tot en met 2008 verdedigde de 31-jarige voetballer de clubkleuren van FC Twente. Uitgerekend tegen de ploeg waar hij het langst onder contract stond in zijn carrière, zorgde Zomer voor een negatieve ommekeer in de wedstrijd.

Balletje terug zonder te kijken

FC Twente had het moeilijk in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. De laagvlieger in de Eredivisie bleef relatief eenvoudig overeind tegen de Tukkers en begon stiekem te denken aan een gestolen punt. Na ruim een uur spelen sloeg het noodlot echter toe. Zomer was de laatste man in een verdedigingslinie onder druk en de mandekker besloot zijn keeper aan te spelen, waardoor de bal voorlopig van de eigen helft af kon worden geholpen met een lange trap naar voren.

Een klassieke fout voor een verdediger. Zonder te kijken de bal richting je eigen doel spelen. Zomer heeft Jesús Corona geen moment gezien en pas als de bal van zijn voet is gekomen, beseft hij zich wat een fout hij heeft gemaakt. Wat voor een doelman geldt, is voor een verdediger in veel gevallen ook aan de orde. Een fout betekent vaak een tegendoelpunt. In de situatie rondom Zomer is het echter wel heel lullig, want Corona steekt zijn been uit, zet daarmee doelman Dennis Telgenkamp op het verkeerde been en de bal rolt lullig in de rechterhoek.

Gebroken verzet

Na de gelukkige openingstreffer van FC Twente is er voor Heracles Almelo weinig eer meer te behalen in Enschede. Zelf kon het niet al teveel potten breken voor het doel van FC Twente. De uitploeg haalde vooral motivatie uit het behouden van de nul achterin, maar toen dat doel mislukte was het eigenlijk ook wel afgelopen met de ambities van Heracles Almelo.

Steun voor Zomer

Het tekent een ploeg dat Zomer gesteund werd na zijn fout. De verdediger zakte door de grond na de beslissende actie, maar een stuk of vijf, zes spelers  kwamen naar de mandekker toe om hem een hart onder de riem te steken. Mark-Jan Fledderus als aanvoerder voorop.

Desondanks beseft Zomer dat zijn fout een dure was. “Ik kreeg de bal aangespeeld en twijfelde even: vooruit spelen of de rust bewaren en via de keeper verder voetballen? Ik draaide me om, wilde de bal terugspelen op Dennis en zag daarna pas Corona. Een breekpunt in de wedstrijd. Ik baal enorm, want ik heb het verkloot voor ons.” Het is niet makkelijk om de Schlemiel van de Week te zijn.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner