27.01.2015 21:09

Lukoki schakelt ex-club uit in KNVB beker

Het was een zinderend duel dinsdagavond in de kwartfinale van de KNVB beker. Cambuur en PEC Zwolle hadden 120 minuten nodig om de strijd te beslissen. Vlak na het begin van de tweede helft hadden de Zwollenaren nog een comfortabele 0-2 voorsprong, maar Cambuur knokte zich snel terug tot 2-2 en maakte er een waar spektakelstuk van. In de tweede helft van de verlenging trok PEC Zwolle uiteindelijk toch aan het langste eind, toen Jody Lukoki de 2-3 maakte.

Al binnen twee minuten kreeg Cambuur een enorme kans op de openingstreffer. Na een fout in de opbouw bij PEC Zwolle kon Sander van de Streek overnemen, maar Warner Hahn redde met een knappe reflex op zijn inzet. Het was niet de enige keer dat Hahn goed werk verrichtte, ook op schoten van Calvin Mac-Intosh en Bartholomew Ogbeche redde hij knap. Ondanks het overwicht van de thuisploeg, was het PEC Zwolle dat de voorsprong pakte halverwege de eerste helft. De Zwollenaren hadden weinig kansen, maar maakten uit een corner de 0-1. Thomas Lam kopte de corner van Bart van Hintum prima binnen. Die goal gaf PEC Zwolle zelfvertrouwen, terwijl Cambuur juist een stapje terug deed. De rest van de eerste helft verliep dan ook rustig en met een 0-1 stand werden de kleedkamers opgezocht.

Na rust leek de wedstrijd al gauw beslist, toen Ryan Thomas na een individuele actie in de vijftigste minuut de 0-2 binnenschoot. Niets was echter minder waar, want vijf minuten later was daar al de aansluitingstreffer voor Cambuur. Ogbeche kopte de bal prima door, waarna Furdjel Narsingh weg kon sprinten bij Bart van Hintum. Met links rondde hij vervolgens beheerst af. Vijf minuten later stond het alweer 2-2, wederom dankzij Narsingh. Dit keer ontving hij de bal van Sinan Bytyqi, stuurde Van Hintum het bos in en rondde af met rechts.

Er was nog een halfuur te spelen en dus genoeg tijd voor beide teams om op zoek te gaan naar de winnende goal. Maar zowel Cambuur als PEC Zwolle was voorzichtig en leek niet te veel risico's te willen nemen in het resterende halfuur. Vlak voor dat de negentig minuten verstreken waren kregen de Leeuwarders nog kansen via Van de Streek en Rosheuvel, maar gescoord werd er niet meer.

Er moest dus een verlenging aan te pas komen om te beslissen wie er naar de halve finale zou gaan. In de eerste helft van de verlenging waren de kansen voor Cambuur, maar werd er niet gescoord. Daarna tekende zich een zelfde scenario af als aan het begin van wedstrijd: tegen de verhoudingen in kwam PEC Zwolle op voorsprong. Nota bene Jody Lukoki, die vorig seizoen nog voor Cambuur uitkwam, zette de Zwollenaren op voorsprong. De thuisploeg gaf echter niet op en de ene kans na de andere volgde, maar Hahn was opnieuw van grote waarde voor PEC Zwolle en voorkwam een nieuwe gelijkmaker.

Daardoor plaatste PEC Zwolle zich voor de derde maal op rij voor de halve finale van de KNVB-beker. Ron Jans en zijn mannen hebben daarmee dus nog steeds de mogelijkheid om de KNVB-beker te prolongeren.

Door: Jessica Westdijk