28.01.2015 20:38

Excelsior heeft geen kind aan Roda JC

De spelers van Excelsior juichen na de 0-1 van Ninos Gouriye tijdens het bekerduel met Roda JC Kerkrade. (28-01-2015)

Excelsior heeft een ruime overwinning geboekt bij Roda JC (1-4). Met fris aanvallend voetbal hadden de bezoekers geen moeite met de nummer drie van de Jupiler League. Daardoor zit Excelsior bij de laatste vier in de KNVB beker.

De eredivisionist uit Rotterdam nam vanaf de eerste minuut het initiatief. Na vijf minuten had de ploeg al kunnen scoren. Jeff Stans tilde van dichtbij een voorzet van Tom van Weert net over het doel van Roda JC. Na een klein kwartier kreeg de thuisploeg de kans om de score te openen. Anco Jansen ging de combinatie aan met Tom Van Hyfte en zo kwam Jansen door in het zestienmetergebied. Zijn schot ging vervolgens rakelings voorlangs.

Een minuut later lag de bal er wel in, maar aan de andere kant. Benjamin van Leer, de doelman van Roda JC in het bekertoernooi, schoot de bal in de voeten van Daryl van Mieghem. Hij speelde Ninos Gouriye aan in de ruimte. Hij zocht naar zijn rechterbeen en haalde uit vanuit een moeilijke hoek op de rand van de zestienmeter. Het schot belandde laag in de uiterste hoek.

Na de achterstand was Roda JC het helemaal kwijt. De ploeg wist totaal geen raad met de bezoekers uit Rotterdam. Excelsior speelde goed combinatiespel, maar werd daarbij geen strobreed in de weggelegd door de nummer drie van de Jupiler League. Na een half uur verdubbelde Excelsior de voorsprong. Een hoekschop werd bij de eerste paal doorgekopt. Bij de tweede paal stond aanvoerder Sander Fischer om de bal weer voor het doel te koppen en daar stond Jurgen Mattheij. Hij was het meest attent en gleed de bal in het doel van Roda JC.

Slechts enkele minuten hierna besliste Excelsior het duel definitief. Gouriye speelde Tom van Weert aan in het strafschopgebied en hij besloot te schieten uit de draai. Dat bleek succesvol, want in de korte hoek werd Van Leer voor de derde keer geklopt. Opnieuw zag de doelman er niet helemaal goed uit. En zo ging de ploeg van Marinus Dijkhuizen in een zetel naar de kleedkamer, met een 0-3 voorsprong.

De coach van Roda JC René Trost weigerde zich neer te leggen bij uitschakeling en bracht Mitchel Paulissen en Regino Cicilia na rust. Daardoor ging de ploeg één op één spelen in een poging om nog terug proberen te komen. De ploeg begon wel enigszins beter dan hoe het de eerste helft eindigde, maar dit leidde niet tot mogelijkheden.

De grootste kans was na een dik uur spelen voor de bezoekers, maar Gouriye stuitte na een counter op Van Leer. Uit het niets kwam Roda JC tot een treffer een kwartier voor tijd. Jansen haalde uit vanuit de tweede lijn en de bal ging via de onderkant van de lat het doel binnen. Het leek de mooiste goal van de avond te worden, maar tien minuten later scoorde ook Van Weert een wereldgoal.

Een voorzet van invaller Jordan Botaka nam hij op de volley vanaf de zestienmeter. De bal ging via de binnenkant van de paal binnen. Daardoor was het 1-4 en daar bleef het bij. Excelsior voegt zich bij FC Twente en PEC Zwolle in de halve finale van de KNVB beker. Vanavond komt daar de laatste halve finalist bij.

Door: Jari Wesselink