31.01.2015 21:42

Eenvoudige overwinning voor FC Groningen

FC Groningen viert de vroege voorsprong tijdens het competitieduel met Go Ahead Eagles. (31-01-2015)

FC Groningen heeft zaterdagavond in de Euroborg een eenvoudige overwinning geboekt op Go Ahead Eagles. Nadat eerder deze week Vitesse met 4-0 opzij werd gezet, werd Go Ahead Eagles vandaag met 2-0 verslagen.

Al vanaf de aftrap was FC Groningen de betere partij, binnen twee minuten had de thuisploeg al een corner en een vrije trap vanaf een meter of twintig gekregen. Het eerste schot was van Maikel Kieftenbeld, die helemaal vrij stond in de as van het veld. Zijn schot zwabberde wat, maar doelman Mickey van der Hart was alert. Even later was het wel raak, toen Albert Rusnák opkwam vanaf rechts. Hij leek de bal voor te willen zetten op Michael de Leeuw, maar prompt viel de bal in het doel. Ook Van der Hart verkeek zich op de bal en was kansloos.

Go Ahead Eagles had werkelijk niets in de brengen en kreeg na twintig minuten ook nog eens een flinke tegenslag, toen Mawouna Amevor geblesseerd uitviel, hij werd vervangen door Sven Nieuwpoort. De Deventernaren kwamen daarna wel iets beter in de wedstrijd, maar het bleef bij een paar schoten van afstand. FC Groningen bleef gedurende de hele eerste helft de meest gevaarlijke ploeg. Vooral via de counter kwamen de Groningers er een paar keer goed uit met Tjaronn Chery, maar het bleef in de eerste 45 minuten bij 1-0, mede dankzij sterk verdedigend werk van Bart Vriends. De verdediger van Go Ahead onderschepte enorm veel ballen en hield zijn ploeg zo op de been.

Foeke Booy zal ongetwijfeld een donderpreek hebben afgestoken in de rust, want de tweede helft begon van Deventer zijde een stuk sterker. Zo was er een mooie combinatie tussen Sander Duits en Xandro Schenk, maar uiteindelijk liep de bal over de achterlijn. Al snel nam FC Groningen het initiatief weer over en volgden er kansen voor Rusnák, De Leeuw en Chery. Het was wachten op de 2-0 en die kwam er dan ook, na een prachtige aanval. Met een hakje gaf Chery de bal mee aan Antonia, die vervolgens ook met een hakje de bal weer teruggaf aan Chery. Die stond inmiddels vrij in het strafschopgebied en kon de bal eenvoudig achter Van der Hart het doel in werken.

Daarna zakte het tempo wat in en gebeurde er weinig meer, al maakte Glynor Plet nog wel zijn debuut bij Go Ahead Eagles. De spits was zelfs nog even dichtbij een doelpunt, maar zijn kopbal kon door Sergio Padt over het doel worden getikt. In de laatste tien minuten werd de bal rustig rondgespeeld, waardoor de wedstrijd eindigde in een 2-0 overwinning voor FC Groningen.

FC Groningen klimt voorlopig naar de achtste plaats in de Eredivisie en blijft dus uitzicht houden op de play-offs voor Europees voetbal. Go Ahead Eagles blijft op de veertiende plaats staan en moet dus nog steeds de degradatiestreep in de gaten houden.

Door: Jessica Westdijk