01.02.2015 16:23

Vitesse wint opnieuw van pover Ajax

Vitesse heeft zondag gewonnen van Ajax in eigen huis (1-0). Vitesse was de hele wedstrijd de bovenliggende partij, maar kon dit overwicht niet uitdrukken in kansen. Pas vlak voor tijd scoorde de thuisploeg.

Vitesse had het overwicht in de eerste helft. De ploeg dwong Ajax terug op de eigen helft. Ajax kwam niet onder de druk van Vitesse uit en kon niets anders dan achteruit lopen. De ploeg uit Arnhem kon het overwicht niet uitdrukken in kansen. Er waren wat speldenprikjes, Bertrand Traoré ontsnapte een keer bij de verdedigers van Ajax en had de tijd en ruimte om uit te halen, maar hij wist niet te scoren.

Ajax kon hier helemaal niets tegenover zetten. De ploeg van Frank de Boer wist geen een keer het doel van Eloy Room onder schot te nemen. De Amsterdammers konden niets anders dan toezien hoe Vitesse het duel domineerde in de eerste helft.

Na een uur spelen had Denys Olinyk een kopkans, na een listig balletje van Davy Pröpper. De kopbal van Olinyk belandde op het dak van het doel. Na een uur spelen was Ajax voor het eerst gevaarlijk. Arkadiusz Milik kopte de bal voor de voeten van Anwar El Ghazi. De buitenspeler kon vanuit het strafschopgebied uithalen, maar Jan-Arie van der Heijden gooide zich ervoor en blokte het schot.

Daarna was het weer Vitesse dat de wedstrijd in handen had, maar kwam niet verder dan wat afstandschoten. Ajax speelde een dramatische wedstrijd in de GelreDome. Het wist nauwelijks gevaarlijk te worden in Arnhem. Daarvoor kreeg het vijf minuten voor tijd de deksel op de neus. Invaller Uroš Đurđević werd aangespeeld in de zestien en zorgde op knappe wijze dat hij uit kon halen. Zijn schot was hard en doelman Jasper Cillessen was kansloos. Daarna schoot El Ghazi nog op de paal en had Đurđević nogmaals kunnen scoren, maar zij lieten het na en daardoor bleef het 1-0.

PSV lacht opnieuw het hardst na dit weekend. De Eindhovenaren wonnen gisteren zelf van Willem II en achtervolger Ajax laat wederom punten liggen in de strijd om de titel. Daardoor is het verschil liefst negen punten tussen PSV en Ajax. Vitesse stijgt door de overwinning naar de tiende plek en heeft zicht op het linkerrijtje.

Door: Jari Wesselink