01.02.2015 16:25

Effectief PEC Zwolle wint van tam Utrecht

Medespelers van Thomas Lam vieren de treffer van de verdediger tegen FC Utrecht (01-02-2015).

PEC Zwolle heeft in de Galgenwaard een matig FC Utrecht met 0-2 verslagen. De ploeg van Rob Alfen was niet in staat om echte kansen af te dwingen. PEC Zwolle daarentegen was effectief.

Het eerste kwartier van de wedstrijd was van beide kanten slordig. Het spel golfde over en weer. Beide ploegen hanteerden hele andere speelstijlen. Terwijl FC Utrecht veel gebruik maakte van de lange crossballen richting Édouard Duplan en Rubio Rubin op de flanken, was het PEC Zwolle die het meer met kort combinatiespel probeerde. De eerste kans van de wedstrijd was voor PEC Zwolle. Sheraldo Becker zette Christian Kum simpel aan de kant en probeerde Utrecht goalie Robin Ruiter te passeren in de korte hoek. Het schot van de Ajax-huurling kon worden gepareerd door de keeper.

Daarna werd Utrecht de bovenliggende partij. Meer druk naar voren zorgde voor enkele kleine kansjes. Zo kreeg Kum nog de kans om een afgeslagen bal met zijn linker in de goal te werken. Zijn bal werd echter door een Zwolle-verdediger van de lijn gehaald. Echte grote kansen bleven uit voor de ploeg van Rob Alfen. In de 38ste minuut viel de eerste goal van de wedstrijd. Ryan Thomas verstuurde de bal naar de linkerflank waar Bart van Hintum vrij stond. De back van PEC Zwolle koos niet voor een voorzet maar voor een harde bal met buitenkant links. Robbin Ruiter kon de bal niet goed houden en na wat geklungel kwam de bal uiteindelijk voor de voeten van Thomas Lam. De Fin kon de bal bij de eerste paal intikken.

Waar FC Utrecht dus geen grote kansen kon creëren, werd Zwolle vlak voor rust nog een keer gevaarlijk in de persoon van Ryan Thomas. De Nieuw-Zeelander kon alleen door op de keeper, maar faalde in de één-op-één situatie. Robbin Ruiter bleef lang genoeg naar de bal kijken en maakte de aanval van PEC Zwolle onschadelijk.

In de tweede helft kwam FC Utrecht er ook niet aan te pas. Het spel ging gepaard met veel slordigheden en onnodig balverlies. Zwolle daarentegen kreeg al gelijk een enorme kans op de 0-2. Lukoki brak door aan de rechterkant en trok de bal strak voor richting Becker. Hij schoot de bal echter in het zijnet. FC Utrecht koos er daarna voor om één-op-één te gaan spelen achterin. Daarvan kon PEC Zwolle even later profiteren. Invaller Stef Nijland, net terug nadat hij ziek was geweest, ontfutselde de bal bij Letschert en faalde niet oog in oog met Robbin Ruiter. Wedstrijd gespeeld.

PEC Zwolle klimt door de overwinning op FC Utrecht een plekje op de ranglijst. Ze gaan over FC Twente heen. FC Utrecht zakt naar de twaalfde plek. Werk aan de winkel voor Rob Alfen en zijn mannen.

Door: Thomas Mulder