04.02.2015 08:59

Gefopte Blom snakt naar videoscheidsrechter

Wat Kevin Blom betreft, krijgen scheidsrechters tijdens voetbalwedstrijden zo snel mogelijk hulp van camerabeelden. De arbiter moest dinsdag na de Brabantse derby tussen NAC Breda en PSV (0-2) door het stof toen hij zag wat heel Nederland al twee uur wist: de rode kaart voor Jetro Willems was onterecht gegeven. "Beelden zouden voor een scheidsrechter meteen heel veel duidelijk maken tijdens de wedstrijd", zei Blom, die aangeslagen het Rat Verlegh-stadion verliet.

Blom schreef in Breda geschiedenis door al na 29 seconden de rode kaart te trekken voor PSV-verdediger Willems, die weliswaar wild kwam inglijden op Gill Swerts, maar de Belg daarbij niet raakte. Nooit eerder werd een speler zo kort na de aftrap van het veld gestuurd. Toen Blom na afloop met zijn drie assistenten in de catacomben de beelden terugkeek, trok zijn gezicht wit weg. "Ik moet met de billen bloot: dit was geen rode kaart."

Op het veld had Blom nog resoluut naar zijn borstzak gegrepen. "Vanuit mijn positie was er geen twijfel mogelijk. Ik zag de noppen van Willems omhoog gaan en het leek of hij Swerts raakte. Toen die kermend van de pijn op de grond bleef liggen, dacht ik: ik zit goed, dit is rood." Toen Swerts na een korte blessurebehandeling echter gewoon weer het veld inliep, sloeg de twijfel toe bij Blom. "Ik hoop natuurlijk niet dat een speler de wedstrijd wordt uitgeschopt, maar naar mijn idee was Swerts keihard geraakt. Hij kwam echter al snel weer als een frisse god het veld in."

Oncollegiaal

De Belg beweerde dat hij was opgesprongen om de wilde tackle van Willems te ontwijken en zichzelf vervolgens blesseerde bij zijn val. "Ach, ik vind het vooral heel oncollegiaal", zo wees Blom met de beschuldigende vinger naar Swerts, die tijdens de rust was belaagd door woedende PSV'ers. "Zo moeten we toch niet met elkaar omgaan. Dit was heel oneerlijk en unfair van hem. Ik hoop niet dat dit een trend gaat worden."

De kans is groot dat de aanklager betaald voetbal besluit de rode kaart voor Willems te seponeren. Dat zou betekenen dat hij zaterdag tegen FC Utrecht gewoon weer kan meedoen bij PSV. Ondertussen hoopt Blom dat de voetbalarbiters, net als hun collega's in bijvoorbeeld het hockey, zo snel mogelijk assistentie krijgen van een videoscheidsrechter. "Dat zou een hoop schelen."

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner