04.02.2015 20:21

Heerenveen na rust te sterk voor Feyenoord

In Heerenveen schotelden sc Heerenveen en Feyenoord het publiek een alleraardigst duel voor. Beide ploegen speelden op de aanval en kregen goede kansen. De thuisploeg trok aan het langste eind en besliste het duel na rust. Doelpunten van Colin Kâzım-Richards, Simon Thern en Sam Larsson (twee) zorgden voor de 3-1 eindstand.

Het tempo in de openingsfase lag enorm hoog en beide ploegen kregen al vroeg kansen. Namens Feyenoord waren Jens Toornstra en met name Lex Immers gevaarlijk. Immers scoorde zelfs, maar zijn treffer werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Even later was de middenvelder opnieuw gevaarlijk. Zijn kopbal werd door Joost van Aken van de lijn weggehaald.

In het eerste kwartier liet ook sc Heerenveen zich zien. Marten de Roon schoot een vrije trap fraai richting de Feyenoord-goal, maar doelman Kenneth Vermeer redde al even fraai. Joey van den Berg was namens de Friezen het dichtst bij een goal toen hij alleen op Vermeer af kon. Sven van Beek wist de Heerenveen-middenvelder echter te achterhalen en zorgde er met een perfecte sliding voor dat Van den Berg niet kon scoren.

Gescoord werd er wel in Friesland. Er was bijna een half uur gespeeld toen Khalid Boulahrouz Colin Kâzım-Richards de diepte in stuurde. De spits van Feyenoord dacht niet na en schoot de bal ineens snoeihard in de kruising. Na die schitterende treffer was de thuisploeg dreigender en kwam drie minuten voor rust verdiend op gelijke hoogte. Trof Simon Thern eerst nog met een afstandsschot de paal, even later schoot de middenvelder van afstand wel raak. Na een heerlijke eerste helft zochten beide ploegen zodoende met een 1-1 tussenstand de kleedkamers op.

De tweede helft was zeven minuten oud toen hij losbrandde. Twee Heerenveen-spelers verprutsten de eerste mogelijkheid van die tweede helft. Mark Uth en Luciano Slagveer liepen elkaar in de weg waardoor geen van beiden kon scoren. Even later werd er toch gescoord door de thuisploeg.  Het schot van Sam Larsson leek eenvoudig gepakt te kunnen worden door Vermeer, maar die verkeek zich volledig op de inzet van de Zweed en zag de bal tot zijn ontzetting in de goal belanden. Feyenoord moest op zoek naar de gelijkmaker en was al snel gevaarlijk. Op aangeven van Toornstra kopte Kâzım-Richards op de paal, er was echter al gefloten voor buitenspel.

Vlak nadat Kâzım-Richards een niet te missen kans naast kopte, besliste Heerenveen het duel. Slecht verdedigen van Feyenoord zorgde ervoor dat Larsson, op aangeven van Uth, zijn tweede van de avond mocht maken. De bezoekers probeerden de aansluitingstreffer nog wel te maken, maar erg overtuigend ging het allemaal niet meer. Heerenveen liet zelfs na om de score verder uit te breiden. Vermeer zorgde ervoor dat Slagveer in kansrijke positie niet tot scoren kwam.

Het betekende pas de tweede uitnederlaag van Feyenoord dit seizoen. De ploeg ziet de achterstand op koploper PSV verder oplopen. Heerenveen doet goede zaken. De ploeg blijft voor de zevende wedstrijd op rij ongeslagen en behoudt de aansluiting met de subtop.

Door: Roel Egberts