04.02.2015 20:25

Jarig ADO Den Haag verslaat zwak Twente

Aleksandr Yakovenko (r.) scoort bij zijn debuut voor ADO den Haag tegen FC Twente. Aaron Meijers (l.) en Mike van Duinen vieren feest. (04-02-2015)

Het jubilerende ADO Den Haag heeft in eigen huis FC Twente verslagen (2-0). Een vroege voorsprong werd niet meer weggegeven en daardoor pakt de ploeg van Henk Fräser belangrijke punten in de strijd tegen degradatie.

De wedstrijd begon furieus met een vrije trap van Hakim Ziyech. De middenvelder van FC Twente etaleerde zijn klasse door de bal op de lat te trappen.. Na een kwartier kwam niet FC Twente, maar ADO Den Haag op voorsprong. Nieuwkomer Aleksandr Yakovenko opende de score, na zwak verdedigen van Darryl Lachman. Yakovenko kon doorlopen naar het doel en plaatste de bal beheerst langs Sonny Stevens.

Yakovenko trainde slechts één keer mee met de ploeg van Henk Fräser, maar overtuigde zijn coach om hem te laten starten. Ook een andere versterking, Wilson Eduardo, begon aan de aftrap in het feestelijke duel. ADO vierde zijn 110e verjaardag en speelde daarom in een nostalgisch shirt, met de kleuren rood en groen.

Pas na een half uur kon FC Twente weer gevaarlijk worden. Luc Castaignos kon scoren, na een voorzet van Robbert Schilder. Zijn kopbal ging echter over. De Tukkers waren slordig in het uitspelen van kansen. Tot twee keer toe koos Castaignos voor een voorzet, in plaats van voor eigen succes gaan. Dat laatste leek toch verstandiger.

Kort voor rust had ADO de score nog uit kunnen breiden. Yakovenko en Mike van Duinen waren dichtbij een treffer, maar FC Twente ontsnapte. Daarom ging ADO aan de thee met een minimale voorsprong (1-0).

Na rust probeerden de bezoekers het tempo wat op te schroeven, maar dit leverde geen kansen op. Ook omdat de Tukkers, net als in de eerste helft, slordig waren in het uitspelen van aanvallen. ADO kon simpel stand houden. Twintig minuten na rust werd de ploeg van Alfred Schreuder voor het eerst weer gevaarlijk. Castaignos had het vizier wederom niet op scherp staan en kopte een afgemeten voorzet bij de tweede paal niet eens op doel.

Doordat FC Twente de schroom van zich afgooide, kwam er ruimte voor ADO. Van Duinen wist hier bijna van te profiteren een kwartier voor tijd. Hij verlengde een voorzet van Wilson met de buitenkant van de voet, maar Stevens had een fraaie save op de inzet van Van Duinen.

Daarna probeerde FC Twente ternauwernood nog een punt mee te nemen uit Den Haag, maar dit lukte niet. ADO kwam zelfs op een 2-0 voorsprong. Lachman vloerde Roald Alberg in het strafschopgebied en daardoor mocht de aanvoerder van de thuisploeg vanaf elf meter aanleggen. Dit deed hij onberispelijk.

En daardoor pakt ADO Den Haag drie belangrijke punten en stijgt daardoor naar de veertiende positie om de ranglijst. Een prachtig jubileumcadeau voor de club. Voor FC Twente betekent de nederlaag dat het dure punten verliest in de strijd om Europees voetbal.

Door: Jari Wesselink