05.02.2015 22:36

AZ Alkmaar duwt Ajax verder in de problemen

Aron Jóhannsson (r.) en Muamer Tanković (l.) vieren de 0-1 tijdens Ajax - AZ Alkmaar. (05-02-2015)

AZ Alkmaar heeft Ajax verder in de problemen gebracht. De Alkmaarders waren met 1-0 te sterk voor Ajax, waardoor de Amsterdammers op één punt uit de laatste drie competitiewedstrijden blijven steken.

Ajax begon dominant aan de eerste helft. De Amsterdammers namen het heft in handen en dwongen AZ ver terug. Tijdens het eerste half uur kwamen de bezoekers amper aan aanvallen toe. Ajax was daarentegen tweemaal dicht bij een voorsprong. Na een goede voorzet van Ricardo van Rhijn kreeg Anwar El Ghazi een goede mogelijkheid, maar doelman Esteban bracht redding. Even later kopte Mike van der Hoorn – via Mattias Johansson – een hoekschop van Lasse Schöne tegen de lat.

In de slotfase van het eerste bedrijf kwam AZ wat beter in de wedstrijd. De Alkmaarders kregen dan ook een aantal kansen. Steven Berghuis kreeg twee mogelijkheden, terwijl ook Guus Hupperts een aardige kans kreeg. Er werd voor de theepauze echter niet gescoord in de Amsterdam ArenA. Ook na rust werd er lange tijd niet gescoord. Net als vlak voor de theepauze was AZ na rust ook de betere ploeg.

Tijdens het eerste kwartier na rust gebeurde er weinig, maar in de 61e minuut moest Niklas Moisander plotseling inrukken. Scheidsrechter Pol van Boekel gaf de Finse verdediger rood omdat hij Aron Jóhannsson uit balans bracht. De spits van AZ leek in een kansrijke positie te komen, waardoor Van Boekel zich genoodzaakt voelde om rood te trekken voor Moisander. De dreiging van AZ nam vervolgens toe. Wesley Hoedt raakte met een kopbal de lat, maar het bleef lang 0-0 in Amsterdam.

Een klein kwartier voor tijd was het toch raak. Simon Poulsen had een goede actie in huis en gaf vervolgens een lage en harde voorzet. Johannsson kreeg zijn linkervoet tegen de bal en passeerde doelman Jasper Cillessen: 0-1. In de slotfase kwam AZ niet meer in de problemen, waardoor AZ met drie punten huiswaarts keerde. Dankzij de overwinning op Ajax komt AZ op 38 punten uit 21 wedstrijden. Ajax blijft op 43 punten staan. Ajax mag zich aankomend weekend revancheren op bezoek bij Go Aheaad Eagles, terwijl AZ op bezoek moet bij FC Groningen.

Door: Jurre Hermans