07.02.2015 20:21

Effectief Excelsior is FC Twente weer de baas

FC Twente-doelman Sonny Stevens (l.) kegelt Jordan Botaka (r.) onderuit tijdens het competitieduel met Excelsior. (07-02-2015)

Net als in de eerste ontmoeting in Rotterdam heeft Excelsior zaterdagavond drie punten over gehouden aan de ontmoeting met FC Twente. De bezoekers waren uiterst effectief voorin en gaven achterin amper iets weg.

FC Twente begon de wedstrijd met alle intenties om de nederlaag van afgelopen woensdag van zich af te spelen. De thuisploeg was de eerste twintig minuten van de wedstrijd de bovenliggende partij. Via Luc Castaignos (lat) en Jesús Corona (over) kreeg de ploeg binnen een tijdsbestek van tien seconde ook twee grote kansen om de score te openen. Het was echter Excelsior wat de score opende.

Na ruim twintig minuten stuurde Jeff Stans Jordan Botaka weg, die richting Sonny Stevens ging. Stevens haalde Botaka neer toen deze hem probeerde te omspelen. De  vrije trap die hieruit voort kwam werd door Stans beheerst laag in de hoek van de keeper geschoten, waarmee hij de bezoekers op een 0-1 voorsprong bracht.

Na deze goal was FC Twente heel even van slag, maar de thuisploeg herpakte zich vrij snel. Net binnen het half uur beloonde de ploeg zichzelf hiervoor met de gelijkmaker. Youness Mokhtar trok de bal vanaf links knap terug, net achter de inlopende Castaignos. Bij de tweede paal kwam Corona goed naar de bal om deze ineens met buitenkant rechts onhoudbaar achter Alessandro Damen te schieten.

Nadat Castaignos vlak na de rust een grote kans voor FC Twente niet wist te verzilveren, sloeg Excelsior weer dodelijk toe uit een standaard situatie. Een hoekschop werd bij de eerste paal goed verlengd met het hoofd door Rick Kruys, waarna Daan Bovenberg de bal van dichtbij binnen kon lopen.

Na deze hernieuwde achterstand bleef FC Twente tegen een verdedigend Excelsior aanlopen. De bezoekers hielden de ruimtes achterin klein, waardoor Twente nauwelijks tot een gevaarlijke aanval kon komen. Ondanks alle goede bedoelingen zat een gelijkmaker er geen moment in. De laatste tien minuten kwamen er zelfs enkele plaagstoten van Excelsior in de counter.

Vijf minuten voor tijd gooide Kevin Vermeulen de wedstrijd definitief op slot. Jeff Stans behield na een knappe actie goed het overzicht in de zestien. Hij stifte de bal naar de vrijstaande invaller, die vervolgens weinig moeite had om de 1-3 binnen te koppen.

Door de tweede nederlaag deze week dreigt FC Twente de aansluiting bij de subtop te verliezen. Excelsior, wat na twee keer een 0-0 eindelijk weer wist te scoren, laat de degradatiezone voorlopig achter zich en heeft zelfs uitzicht op het linker rijtje gekregen.

Door: Dennis Korpel