07.02.2015 21:40

Heerenveen is na een helft klaar met PEC

Al vroeg in de wedstrijd zorgt Luciano Slagveer (l.) ervoor dat sc Heerenveen op 1-0 komt tegen PEC Zwolle. (07-05-2015)

Spannend was het duel tussen sc Heerenveen en PEC Zwolle in het Abe Lenstra Stadion niet. Daar was de wedstrijd te eenzijdig voor. Het frivool spelende Heerenveen liet PEC kansloos.   Toen beide ploegen gingen rusten, was de 3-0 tussenstand veelzeggend. Uiteindelijk bepaalde invaller Henk Veerman de eindstand op 4-0.

Er waren nog geen tien minuten gespeeld of Heerenveen stond al met 2-0 voor. Na ruim twee minuten profiteerde Luciano Slagveer van geklungel van Thomas Lam en Maikel van der Werff. Hij kon alleen op PEC-doelman Warner Hahn af en rondde koelbloedig af. De Zwollenaren waren nog niet van de schrik van dat vroege doelpunt bekomen of de thuisploeg had de score al verdubbeld. Sam Larsson, woensdag tegen Feyenoord ook al tweemaal trefzeker, kapte Bram van Polen uit in het Zwolse strafschopgebied en schoot de bal achter de verbouwereerde Hahn.

Tussen de goals door kreeg ook PEC een dot van een kans. Uit een hoekschop dacht Lam het leder van dichtbij binnen te schieten, maar Stefano Marzo kon die inzet nog net voor de lijn blokken, althans zo oordeelde het arbitrale kwartet. De rebound was vervolgens niet aan Stef Nijland besteed.

Na de spectaculaire openingsminuten ging de Friese storm liggen en kwam de wedstrijd meer in evenwicht. De bezoekers zochten geduldig de aanval, maar kwamen niet tot een vloeiende aanval. In het vervolg van de tweede helft waren de kansen, aan beide zijden, dan ook schaars. Toch viel er vlak voor rust nog een derde doelpunt, opnieuw voor Heerenveen. Mark Uth werd door de meeverdedigende Jody Lukoki naar de grond getrokken in het Zwolse strafschopgebied. De penalty die volgde, schoot Uth zelf feilloos binnen

PEC-coach Ron Jans probeerde het in de tweede helft over een andere boeg te gooien en bracht Joost Broerse en Sheraldo Becker voor Van Polen en Ben Rienstra. De bezoekers kwamen beter uit de rust en probeerden met aanvallend voetbal een vroeg doelpunt te forceren. Grote mogelijkheden leverde dit de Zwollenaren echter niet op. Ryan Thomas was met een vlammend afstandsschot nog het dichtst bij een treffer.

Het vervolg van de wedstrijd was weinig hoogstaand, voornamelijk door de onmacht van PEC. In de slotfase kreeg de thuisploeg de supporters echter weer op de banken. Heerenveen zette nog even aan en kreeg direct legio kansen. Bij bijna al deze kansen was Uth op de een of andere manier betrokken. Na een knappe actie was hij ook de aangever bij de 4-0 van invaller Henk Veerman. De van FC Volendam overgenomen spits wipte de bal met buitenkant voet fraai langs de kansloze Hahn.

De prima serie van Heerenveen blijft door de overtuigende zege op PEC voortduren. Reeds acht wedstrijden is de ploeg nu ongeslagen en langzaam klimt de ploeg op de ranglijst. Het elftal uit Zwolle staat na de kansloze nederlaag weer voor even met beide benen op de grond. PEC moet afwachten of het ook na dit weekend nog derde staat.

Door: Roel Egberts