07.02.2015 22:37

PSV maakt het zichzelf lastig, maar wint wel

Na 51 minuten spelen leek PSV zaterdag op rozen te zitten tegen FC Utrecht, maar de ploeg drukte niet door en zag dat Yassin Ayoub de aansluitingstreffer maakte. De overwinning van PSV kwam echter niet in gevaar: 3-1.

PSV nam het initiatief in de eerste helft, maar het lukte de ploeg niet goed om tot kansen te komen. FC Utrecht gokte op de counter, maar die werd vaak al voor de middenlijn tegengehouden. Na een half uur spelen volgde de eerste echte kans, maar Georginio Wijnaldum kopte na een corner van Jetro Willems van dichtbij op Robbin Ruiter. FC Utrecht bleef aanvallend onmachtig, waardoor PSV het bleef proberen. Via voorzetten en kopballen van Luuk de Jong kwam de koploper van de Eredivisie steeds dichterbij, maar de spits had het vizier niet op scherp staan in de eerste 45 minuten.

In de vier minuten die volgden stelde PSV orde op zaken. Na de rust begon de ploeg weer assertief en ditmaal leverde het wel goals op. Memphis kon in de 47e minuut vrij voorzetten vanaf links en hij deed dit laag op De Jong. De spits tikte de bal met een gelukje door, waarna Luciano Narsingh snel bij de bal was om de 1-0 te maken. Vier minuten later werd het 2-0. Memphis liet zien hoe behendig hij was, ontweek tackles terwijl hij richting de zestien dribbelde en de aanvaller schoof heel beheerst de 2-0 in de lange hoek. De wedstrijd leek gespeeld, maar PSV vergat het duel op slot te gooien.

Twintig minuten voor tijd werd het namelijk opeens weer spannend. Yassin Ayoub combineerde mooi met Sébastien Haller en de middenvelder vond de rechterhoek met buitenkant links: 2-1. PSV schrok van de aansluitingstreffer en liet zich heel ver terugzakken. Voor FC Utrecht het startsein om in het laatste kwartier nog alles op de aanval te gooien, maar het lukte de ploeg niet om voor de tweede keer op rij de defensie van PSV te kraken. Sterker nog, in de blessuretijd schoot Memphis een vrije trap door de muur van FC Utrecht heen, waardoor de aanvaller van PSV zijn vijftiende doelpunt van het seizoen maakte en de 3-1 eindstand op het scorebord zette.

Door de overwinning kan PSV rustig achterover leunen en kijken naar Go Ahead Eagles - Ajax. Als de Amsterdammers winnen, blijft de voorsprong van koploper PSV op twaalf punten staan, maar bij elk ander resultaat lopen de Eindhovenaren weer verder uit. FC Utrecht zal moeten wachten op de concurrenten in de middenmoot, maar de degradatiezone komt met elk puntverlies dichterbij voor de ploeg uit de Domstad.

Door: Jos Boesveld