08.02.2015 14:28

Feyenoord overtuigt niet, maar wint wel

Karim El Ahmadi viert de 1-0 van Feyenoord tegen SC Cambuur (08-02-2015)

Feyenoord heeft zich zondagmiddag in de eigen Kuip ternauwernood van SC Cambuur kunnen ontdoen. De Rotterdammers wonnen thuis met 2-1 van de ploeg uit Leeuwarden. SC Cambuur moest de wedstrijd eindigen met tien man.

Het was vooraf al een lastige opgave voor de mannen van Henk de Jong om een goed resultaat mee te nemen naar Leeuwarden. Cambuur wist immers nog nooit te winnen in De Kuip. Daarnaast waren de resultaten van de laatste weken ook niet om naar huis te schrijven, daarbij moet overigens worden gezegd dat Cambuur wel een lastig programma achter de rug heeft, maar er werd nog niet gewonnen na de winterstop. Slechts één punt werd er behaald in de uitwedstrijd tegen ADO den Haag.

Met dat gegeven was het vooraf al lastig voor Cambuur. Ook in de wedstrijd kwamen de Noordelingen er niet aan te pas. Na een slordige opening van beide ploegen, was het Feyenoord halverwege de wedstrijd die de bovenliggende partij was. De backs, zowel Miquel Nelom als Khalid Boulahrouz, waren veelvuldig voorin te zien, maar van een goede voorzet kwam het niet. Ook Jens Toornstra en Jean-Paul Boëtius kregen de bal niet bij Colin Kâzım-Richards.

Pas tien minuten voor het einde van de eerste helft kwamen de echte grote kansen voor Feyenoord. Leonard Nienhuis werd een levende schietschijf in de goal van Cambuur. Uiteindelijk was het Karim El Ahmadi die in de 42ste minuut de ban brak voor Feyenoord door attent te zijn bij een rebound en wist zodoende de 1-0 tegen de touwen te schieten. Cambuur werd niet één keer gevaarlijk voor de goal van de Feyenoorders.

De tweede helft ging het verder waar het de eerste helft gebleven was; een schiettent voor de goal van Nienhuis. Eerst belandde er een voorzet van Jordy Clasie op de lat en in de rebound probeerden verschillende Feyenoorders de bal in het net te krijgen. Uiteindelijk was het Jens Toornstra die uithaalde met zijn rechtervoet. De bal ging via het hoofd van Kâzım-Richards langs Nienhuis in de goal. Na de 2-0 nam Feyenoord wat gas terug.

Bartholomew Ogbeche, de spits die de hele wedstrijd al zeer ongelukkig speelde, kreeg in de 56ste minuut een rode kaart voorgeschoteld van scheidsrechter Kevin Blom. Het been van de clubtopscorer van Cambuur ging over de bal heen en belandde op het bovenbeen van de jonge Anass Achahbar. Cambuur moest dus verder met tien man.

Door het wegsturen van Ogbeche bracht trainer Henk de Jong Martijn Barto tussen de lijnen. De invaller was binnen een minuut trefzeker. De bal kwam wat gelukkig voor de voeten van de spits, die de bal op zijn beurt in de verre hoek, buiten het bereik van Kenneth Vermeer schoof. Feyenoord kon niet profiteren van de overtal situatie. Wel creëerde Feyenoord nog een aantal kansen, maar geen van die inzetten troffen doel.

Feyenoord doet goede zaken. Nadat PEC Zwolle en FC Twente al verloren, wint Feyenoord nu wel en staat het na de overwinning op Cambuur op een derde plaats op de ranglijst.