08.02.2015 18:38

AZ wint sensationeel bij FC Groningen

Hans Hateboer (l.) van FC Groningen en AZ-speler Guus Hupperts vechten een duel uit. (08-02-2015)

FC Groningen begon fel en zette vrijwel direct de tegenstanders uit Alkmaar onder druk. Al snel leidde dit tot de openingstreffer aan Groningse zijde. Een vrije trap van Tjaronn Chery werd zo van richting veranderd door Steven Berghuis dat doelman Esteban kansloos was. Groningen werd wat geholpen door het eigen doelpunt, maar kwam verdiend op voorsprong.

Even later kreeg Chery opnieuw een goede mogelijkheid door Wesley Hoedt te omspelen op de achterlijn. Nu kon Esteban echter wel ingrijpen en voorkwam de Costa Ricaan een vroege deceptie. Ook aankoop Albert Rusnák kreeg nog een kans via een mooi schot vanaf rand zestien. Het schot van Rusnák ging maar net over het doel van AZ.

Na het openingsoffensief van FC Groningen kwam AZ wat meer uit hun schulp. Via Guus Hupperts kregen de Alkmaarders een niet te missen kans. Sergio Padt verrichte een belangrijke redding en bracht de bal direct naar voren. Uit de tegenaanval bleek de thuisploeg opnieuw enorm effectief. Maikel Kieftenbeld knalde een afvallende bal richting het doel van AZ. Keeper Esteban had hier zo veel moeite mee dat Michael de Leeuw van dichtbij gemakkelijk kon scoren: 2-0.

Groningen zat op rozen en AZ speelde ontzettend slecht. Toch ging de ploeg van coach John van den Brom met een sprankje hoop de kleedkamers in. In de blessuretijd van de eerste helft vond Nemanja Gudelj met een prachtige indraaiende voorzet Steven Berghuis bij de tweede paal. De man van het vroege eigen doelpunt maakte zijn fout goed door de aansluitingstreffer binnen te glijden: 2-1.

In de rust greep Van den Brom in door Thom Haye te brengen voor Guus Hupperts. AZ ging daardoor wat meer druk naar voren zetten en eiste het merendeel van het balbezit op. Er volgde kansen voor met name Robert Mühren. Uit een corner trof echter Jeffrey Gouweleeuw raak met een assist van Mühren. Zo zorgde de verdediger voor de verdiende gelijkmaker na een uur spelen.

AZ drukte door en zag een vrije trap van Berghuis net naast het doel verdwijnen. Maar kort daarna kopte opnieuw Mühren de bal op maat richting een medespeler. Dit keer kreeg Markus Henriksen een niet te missen kansen op ongeveer zeven meter van het doel. De Noor liet deze dan ook niet onbenut en zorgde met zijn treffer voor de Alkmaarse voorsprong: 2-3.

Groningen, oppermachtig in de eerste helft, was de regie in het tweede bedrijf volledig kwijt. AZ bleek effectief en schoot bijna iedere kans achter doelman Sergio Padt. De volwassenheid die Groningen in de eerste helft toonde was nu terug te zien in het spel van AZ. Tien minuten voor tijd bracht AZ de definitieve nekslag toe aan de noorderlingen. Al counterend bezorgde Berghuis de bal op een presenteerblaadje voor Markus Henriksen. Met zijn tweede van de middag zorgde de Noor voor een comfortabele 2-4 voorsprong.

Zo was het zondagmiddag een wedstrijd met twee gezichten. Het sterke spel van de eerste helft was niet terug te zien in de tweede helft aan Groningse zijde. Terwijl de Alkmaarders de slechte eerste helft ombogen in een zeer goed tweede bedrijf. AZ boekt zo opnieuw een knappe uitoverwinning en stijgt naar plaats vier op de ranglijst. De thuisploeg maakt een pas op de plaats en is de nieuwe koploper van het rechterrijtje met een tiende plaats.

Door: Koen Larmit