09.02.2015 13:30

Sam brengt de samba naar de Eredivisie toe

Sam Larsson kijkt na het gewonnen competitieduel met Feyenoord nog even naar de tribunes in het Abe Lenstra Stadion voordat hij de kleedkamers opzoekt. (04-02-2015)
Sam Larsson kijkt na het gewonnen competitieduel met Feyenoord nog even naar de tribunes in het Abe Lenstra Stadion voordat hij de kleedkamers opzoekt. (04-02-2015)

Een nieuw land met een andere voetbalcultuur. Scoren bij je debuut, geblesseerd raken en vervolgens zeven wedstrijden missen. Sam Larsson knokte zich terug bij sc Heerenveen en is nu onze Speler van de Week.

Want de Zweedse aanvaller is aan het swingen in de Eredivisie. SC Heerenveen kwam samen met Larsson de doordeweekse speelronde in de Nederlandse competitie prima door. Zes punten voor sc Heerenveen en drie doelpunten voor de smaakmaker van Friesland. Heeft de Friese formatie weer een juweeltje uit Scandinavië opgepikt?

Twee thuiswedstrijden in drie dagen

Voor ploegen die het niet gewend zijn om Europees voetbal te spelen, kunnen doordeweekse wedstrijden hard aankomen. Een paar keer per seizoen komt er een bekerwedstrijd tussen het normale programma in de Eredivisie door, maar verder zit er altijd minimaal vier dagen tussen de wedstrijden. Ditmaal was het een doordeweekse speelronde in de Nederlandse competitie dat voor het drukke schema zorgde. SC Heerenveen speelde op 4 februari tegen Feyenoord en drie dagen later kwam PEC Zwolle naar Friesland toe voor een wedstrijd. Larsson kreeg in beide duels het vertrouwen vanaf de aftrap en de Zweedse voetballer betaalde dit uit.

Thuis tegen Feyenoord

De Rotterdammers kwamen als nummer drie van de Eredivisie naar Friesland toe. Met een achterstand van negen punten kon sc Heerenveen een mooie inhaalslag maken op een directe concurrent om de derde plek, maar na een half uur ging het mis voor sc Heerenveen. Colin Kâzım-Richards opende de score voor Feyenoord en sc Heerenveen keek tegen een achterstand aan. Aankopen Simon Thern en Larsson maakten echter een einde aan alle illusies van de ploeg uit Rotterdam. Thern maakte vlak voor rust de gelijkmaker en in de tweede helft was het tijd voor de Sam Larsson-show. De Zweed maakt na een uur spelen de 2-1, maar had daar wel een fout van doelman Kenneth Vermeer voor nodig. Bij de 3-1 was Larsson de laatste schakel in een mooie counter van sc Heerenveen, maar de aanvaller bleef verdacht koel in de zestien.

Thuis tegen PEC Zwolle

Na speelronde 21 was opeens PEC Zwolle de nummer drie in de Eredivisie. Voor de tweede keer in drie dagen kwam de nummer drie van de Nederlandse competitie naar het Abe Lenstra Stadion. PEC Zwolle kreeg pak op de broek in Friesland en Larsson liet zich weer zien in het duel. Weliswaar scoorde de Zweed opnieuw na een keepersfout van de tegenstander, maar het doelpunt, de 2-0 in de wedstrijd, kwam op een belangrijk moment. Larsson schoot vanuit de hoek van de zestien, maar het houdbare schot was teveel voor Warner Hahn. Deze 2-0, gevallen in de tiende minuut, betekende een hele vroege genadeklap voor PEC Zwolle, dat daarna geen moment meer echt lekker in de wedstrijd zat. SC Heerenveen won het duel en staat inmiddels op de zesde plek in de Eredivisie. Het verschil tussen de top drie en de Friezen wordt kleiner met de week.

SC Heerenveen staat inmiddels bekend om het goede scoutingsorgaan en de prima jeugdopleiding. De club haalt spelers goedkoop naar Friesland of leidt ze zelf op en verkoopt ze vervolgens voor een flinke winst aan de Nederlandse top. Het meest recente voorbeeld is natuurlijk die van Daley Sinkgraven. Het volgende voorbeeld? Sam Larsson.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner