10.02.2015 13:30

Yakovenko heeft last van alerte grensrechter

Er viel deze week genoeg te beleven in de Eredivisie. Het inmiddels welbekende polletje of kuiltje in Deventer, maar ook de afgekeurde goal van Aleksandr Yakovenko. Laatstgenoemde is onze Schlemiel van de Week.

En makkelijk was de keuze niet, want de mispeer van Mickey van der Hart in de slotfase van het duel Go Ahead Eagles – Ajax was natuurlijk uitermate geschikt voor de categorie Schlemiel van de Week. De doelman, gehuurd van Ajax door Go Ahead Eagles, wist echter gelijk waar hij aan toe was. De bal rolde tergend langzaam richting doel, maar het was meteen duidelijk dat het een (eigen) doelpunt was. Voor Aleksandr Yakovenko gold dat niet. De nieuwe aanvaller van ADO Den Haag moest tegen FC Dordrecht minuten wachten voordat hij pas doorkreeg dat zijn naam niet op het scorebord kwam te staan.

Gekkigheid in Dordrecht

De situatie is bijzonder. Een lange bal van achteruit wordt op waarde geschat door ADO Den Haag-middenvelder Danny Bakker. De voetballer zet onder druk van een verdediger de bal voor, maar omdat de voorzet meer op een vuurpijl lijkt, kan Mike van Duinen er weinig mee. De spits van ADO Den Haag wint het persoonlijke duel in de zestien, maar de bal rolt richting de achterlijn. Daar staat Bakker echter nog te kijken na zijn voorzet. Verdediger Jeffry Fortes wil de bal over de achterlijn laten rollen, maar Bakker is scherp en weet het rollertje te keren voor de lijn en de bal terug in het spel te brengen.

Na een spelletje flipperkast van twee seconden komt de bal voor de voeten van Yakovenko, die op de rand van de zestien uithaalt en doelman Robbert te Loeke voor de eerste keer van de avond verschalkt. Een juichende Oekraïner en FC Dordrecht loopt al naar de middenstip om de aftrap te nemen. Ook scheidsrechter Serdar Gözübüyük staat al met de fluit in de mond klaar om de wedstrijd weer te hervatten, maar dan trekt de assistent-scheidsrechter opeens de mond open.

Topoverleg tijdens de wedstrijd

“Weet je eigenlijk wel zeker van wie die bal komt?” De hamvraag in Dordrecht, in ieder geval voor het arbitrale kwartet. Yakovenko zit nog op zijn knieën de 0-1 te vieren, terwijl er via elektronische hulpmiddelen gepraat wordt over de geldigheid van zijn treffer. De arbitrage komt bij elkaar om het moment nogmaals te bespreken. Het is Van Duinen die de bal richting de achterlijn brengt na de voorzet van Bakker. En Bakker staat weliswaar buiten het veld, maar hij neemt uit eigen initiatief weer deel aan het spel.

Verdediger Fortes, de laatste verdediger in de linie van FC Dordrecht, staat op de achterlijn en op het moment van spelen dus ook achter zijn doelman. Als Bakker daar nog achter staat, dan kan het niet anders zijn dan dat de middenvelder van ADO Den Haag buitenspel staat. Alleen heeft niemand dat door. De spelers van ADO Den Haag niet, Yakovenko al helemaal niet en zelfs het elftal van FC Dordrecht slikt de tegentreffer. Iedereen, behalve de grensrechter, zet de 0-1 denkbeeldig op het scorebord. Nu staan grensrechters vaker negatief in het nieuws dan positief, maar februari is goed begonnen voor assistenten Bas van Dongen en Patrick Gerritsen, chapeau!

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner