14.02.2015 21:35

Groningen ontsnapt aan verlies bij Excelsior

Hans Hateboer (l.) in duel met Darryl van Mieghem (r.) tijdens het Eredivisieduel tussen Excelsior en FC Groningen. (14-02-2015)

Excelsior is er niet in geslaagd om de tweede overwinning op rij te boeken. Thuis tegen FC Groningen verdiende het meer dan een punt, maar bleef het steken op 1-1.

De openingsfase leverde een spervuur aan kansen op. Vooral Excelsior kreeg kans op kans, maar de ploeg van Marinus Dijkhuizen vergat zichzelf te belonen. Zo kregen Sander Fischer (kopbal), Jordan Botaka (schuivertje), Rick Kruys (dwarrelschot) en Tom van Weert (lob) vier dotten van kansen, maar geen van de Rotterdammers wist het net te vinden. Groningen werd onder druk gezet en had het knap lastig met de aanvallers van Excelsior.

Slechts één kans creëerden de gasten in de eerste helft. Tjaronn Chery schoot van wel heel ver enkele centimeters naast het doel van Alessandro Damen. Excelsior liet zich na de prima beginfase wat terugzakken, waardoor Groningen zich kon herpakken. De bezoekers hadden meer balbezit, maar toch kwam Excelsior nog bijna op voorsprong vlak voor rust. Tot twee keer toe hield Sergio Padt zijn ploeg echter op de been.

Na rust kwam de thuisploeg wederom furieus uit de startblokken. Sterker nog, nog geen minuut na het fluitsignaal lag de bal al in het net. Een strakke hoekschop van Daryl van Mieghem werd van dichtbij binnengetikt door Daan Bovenberg. Groningen riep het onheil over zichzelf af, het had waarschijnlijk nog niet geleerd van de eerste tien minuten. Toch kwam de ploeg uit het noorden snel weer langszij. Eric Botteghin zette de aanval op, gaf vervolgens voor op Albert Rusnák en die haalde in één keer verwoestend uit. De bal vloog schitterend in het doel van Damen, die de bal alleen maar kon horen.

Hierna lieten beide teams de teugels vieren. In de slotfase was de thuisploeg nog twee keer heel dichtbij een treffer. Invaller Ninos Gouriye had alle pech van de wereld dat hij twee keer de bal op de paal zag belanden. Doelman Padt raakte de bal zelfs nog met zijn vingertoppen aan. Het waren de laatste mogelijkheden voor de thuisploeg, die met een punt weinig opschiet en twaalfde blijft. Ook Groningen heeft niets aan een punt. De ploeg van Van de Looi blijft zo in het rechterrijtje staan.

Door: Rijcko Treep