15.02.2015 16:20

Sébastien Haller koning van de Galgenwaard

FC Utrecht weet weer wat winnen is. In de 23e speelronde van de Eredivisie wist de ploeg zondagmiddag met 6-1 te winnen van FC Dordrecht. Sébastien Haller was de grote uitblinker met vier doelpunten.

De belangen voor beide teams waren op voorhand groot. FC Utrecht wist in 2015 nog niet te winnen en behaalde pas één schamel puntje. FC Dordrecht sprokkelde wel wat punten bij elkaar maar droeg nog altijd de rode lantaarn met zich mee. Het verschil tussen de nummers veertien en achttien bedroeg van te voren twaalf punten.

De start van de wedstrijd was enorm slordig. Beide teams wisten slecht om te gaan met het balbezit. FC Utrecht was iets sterker wat na ruim een kwartier leidde tot het eerste gevaar. Direct was het raak voor het team van Rob Alflen. Na een prachtige voorbereiding van Édouard Duplan schoot Sébastien Haller met zijn eerste goal Utrecht op voorsprong.

Door de openingstreffer gooide FC Utrecht alle schroom van zich af. De rood-witten cureerden enorm veel kansen via opnieuw Haller. Buitenspelers Duplan en Tommy Oar hadden ook een groot aandeel in het gevaar door goede acties vanaf de zijkant en dito voorzetten. Dordrecht kreeg na een half uur dé kans. Joris van Overeem schoot van dichtbij hoog en hard maar zag zijn inzet uitstekend gekeerd worden door Robbin Ruiter.

Even later mocht Timo Letschert gemakkelijk opstomen richting het strafschopgebied van Dordrecht. De verdediger gaf een steekbal op de vrijlopende Haller die opnieuw het vizier op scherp had staan. Met zijn tweede van de middag bracht de Fransman de Utrechters steviger aan de leiding. Jeff Hardeveld had vlak na de 2-0 de definitieve nekslag toe kunnen brengen aan de hekkensluiter. De jonge linksback van Utrecht bracht echter een grote kans om zeep door de bal op het lijf van Filip Kurto te knallen.

Na rust ging Utrecht vrolijk verder met werklust en opportunistisch voetbal. Dit resulteerde direct in een schotkans voor Haller. Doelman Kurto keerde de lage schuiver goed. Even later kwam Marvin Peersman roekeloos in op de benen van Christian Kum op de hoek van het strafschopgebied. Reinold Wiedemeijer was onverbiddelijk en gaf de thuisploeg een terechte penalty. Dit buitenkansje werd benut door Haller: 3-0. Het was zijn derde en dus een prachtige Franse hattrick.

Ernie Brandts was zo ontevreden dat hij direct al zijn wisselmogelijkheden inzette. Na een uur spelen haalde Josimar Lima flink door op de benen van Sébastien Haller. Het gevolg was een hevig opstootje tussen beide teams. Lima, Fernando Lewis (Dordrecht) en Willem Janssen kregen allen geel. Voor laatstgenoemde was het de tweede gele kaart waardoor Janssen vroegtijdig mocht inrukken.

De wedstrijd kreeg weer een andere dimensie  en FC Dordrecht tankte vertrouwen. Helemaal na de aansluitingstreffer van Josimar Lima: 3-1. Het doelpunt viel na een vrije trap op grote afstand van het doel via Robin Gosens. De trap belandde op het hoofd van de verdediger van Dordt die zijn kopbal gekeerd zag worden maar de rebound met de heup scoorde.

FC Dordrecht leek er in te geloven en gaf meer druk naar voren. Utrecht leek echter niet onder de indruk en consolideerde de voorsprong. Ongeveer een kwartier voor tijd ging verdediger Josimar Lima opnieuw dom in de fout. In het strafschopgebied zorgde een wilde tackle voor de tweede gele kaart en dus rood. Dat betekende tien tegen tien in de slotfase.

In die slotfase mocht Sébastien Haller op aangeven van Kai Heerings zijn vierde doelpunt maken: 4-1. Na deze triomf kreeg de Fransman een publiekswissel. De score werd in de laatste minuten nog uitgebreid door doelpunten van Christian Kum en Jeff Hardeveld: 5-1 en 6-1. Ook kreeg Marvin Peersman (Dordrecht) nog direct rood na een zware tackle.

Ondanks de vele goals en kaarten was er maar een man van de wedstrijd: Sébastien Haller. Utrecht wint weer eens en neemt afstand van de gevarenzone. FC Dordrecht verkeert in zwaar weer en krijgt het ontzettend lastig om in de Eredivisie te blijven.

Door: Koen Larmit

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner