21.02.2015 21:37

Eenvoudige zege helpt AZ naar derde plek

Spits Robert Mühren is koelbloedig voor het doel en zet AZ op 0-2 in de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. (21-02-2015)

AZ heeft zich goed herpakt na de nederlaag tegen PSV. Op bezoek bij Go Ahead Eagles won de club uit Alkmaar op zaterdagavond eenvoudig met 0-2. Goals van Simon Poulsen en Robert Mühren bezorgen de ploeg van Van den Brom daardoor minstens één dag de derde plek in de Eredivisie.

De eerste helft had even nodig om op gang te komen. Na een eerste kwartier waarin amper iets gebeurde, kwam AZ er af en toe gevaarlijk uit, met mogelijkheden voor Guus Hupperts en Jeffrey Gouweleeuw tot gevolg. De Eagles hadden wel het meeste balbezit, maar bleven aanvallend onmachtig. De 0-1 voor AZ was dan ook logisch, gezien het spelbeeld.

Na ruim een half uur spelen belande de bal na een corner in de kluts. Via het been van keeper Mickey van der Hart viel deze vervolgens voor de voeten van Poulsen, die met zijn linkervoet van dichtbij makkelijk binnen kon tikken. Na deze goal zat het venijn van de eerste helft in de laatste vijf minuten. Na een opstootje kregen Sander Duits en Wesley Hoedt een gele kaart. Hoedt ontsnapte niet veel later aan zijn tweede gele kaart. De verdediger leek Deniz Türüç niet te raken in een duel, maar kreeg wel de vrije trap tegen voor het onderbreken van een aanval van de thuisploeg. Scheidsrechter Siemen Mulder hield het daarbij en stuurde Hoedt niet van het veld.

Na de rust bewees Dabney dos Santos al snel het gelijk van zijn trainer. De aanvallende middenvelder, die tien minuten in de tweede helft in het veld kwam, snoepte Sjoerd Overgoor brutaal de bal af. De jongeling stuurde daarna Robert Mühren weg de zestien in. De spits bleef oog in oog met de keeper rustig en mikte met links de bal beheerst onder de keeper door.

Na de tweede treffer voor de bezoekers beperkte AZ zich helemaal tot counteren. Aangezien Go Ahead aanvallend onmachtig bleef, was er voor de Alkmaarders geen enkele drang zich meer in te spannen. In een van de snelle uitbraken raakte Dos Santos nog de lat voor AZ, maar verdere schade bleef uit voor de thuisploeg.

Door de 0-2 zege stijgt AZ naar de derde plek en neemt verder afstand van PEC Zwolle. De ploeg van John van den Brom zal morgen met veel interesse gaan kijken naar de Rotterdamse derby om te zien of Feyenoord weer langszij gaat komen. Die derby is ook voor de Eagles interessant, aangezien Excelsior drie punten boven Go Ahead staat. Door de zege van NAC Breda op vrijdagavond, moeten de mannen van Foeke Booy toch ook naar beneden blijven kijken.

Door: Dennis Korpel