22.02.2015 18:39

Feyenoord buigt achterstand om na rode kaart

Excelsiorspeler Jordan Botaka (l.) in duel met Rick Karsdorp(r.) tijdens de Rotterdamse derby. (22-02-2015)

Feyenoord heeft vanmiddag in de eigen Kuip met 3-2 gewonnen van stadsgenoot Excelsior. Feyenoord keek in de rust nog tegen een 0-2 achterstand aan, maar kon de score in de tweede helft ombuigen na een rode kaart voor Excelsior-verdediger Jeffrey Mattheij.

Feyenoord begon de eerste helft in de Rotterdamse derby slap. Het was alsof de intentie ontbrak om de derby echt fanatiek in te gaan. Dat was heel anders bij Excelsior. Exemplarisch ook was de opbouw van Feyenoord. De ploeg kon de bal nergens goed kwijt. Vooral Boulahrouz moest het ontgelden bij de eigen aanhang. Hij leed veel balverlies. Niet alleen Boulahrouz speelde matig, heel Feyenoord had moeite met goede aanvallen op te zetten.

In de zesde minuut profiteerde Excelsior dan ook van het slappe begin van de tegenstander. En wie anders dan Tom van Weert was degene die de score opende. Een vrije trap werd de zestienmeter ingeschoten waar de kleine Daan Bovenberg het kopduel wist te winnen. De bal kwam van zijn hoofd voor de voeten van Tom van Weert die niet aarzelde en de bal in de dak van de goal schoot. Het doelpunt had een luchtje van buitenspel, maar het doelpunt telde.

Excelsior trok zich wat terug na de goal van Van Weert en liet Feyenoord het spel maken. goede kansen wist Feyenoord echter niet te creëren. Uit counters was Excelsior zeer gevaarlijk. Met name de snelle Daryl van Mieghem en Jordan Botaka konden gevaarlijk worden voor Excelsior. Uit zo’n vlijmscherpe counter viel in de 29ste minuut ook de 0-2. Het was Botaka die een goede voorzet afleverde aan spits Tom van Weert. Boulahrouz ging onder de bal door en bij de tweede paal kon Van Weert van dichtbij binnenkoppen. Zodoende ging Excelsior met 0-2 de rust in.

Na de rust was er een heel ander Feyenoord te zien. Mede door de aanvallende wissels van Rutten en meer strijdlust van de Feyenoorders werd er meer druk uitgeoefend richting de goal van doelman Alessandro Damen.  Net na rust kreeg Feyenoord een penalty na een handsbal van Excelsior-verdediger Jurgen Mattheij. De speler van Excelsior wierp zich voor de bal die ingeschoten werd en maakte daarbij hands. Serdar Gözübüyük was resoluut en toonde Mattheij de rode kaart. Hoewel goalie Damen dicht in de buurt zat van de ingeschoten penalty van Colin Kâzım-Richards, was het toch de sterke spits die de stand op 2-1 bracht.

Logischerwijs volgde er enorme druk op de goal van Excelsior. Dankzij goed keeperswerk van Damen hield Excelsior lang stand. Tot een kwartier voor tijd. Eerst was het Toornstra die binnenschoot bij de tweede paal en nog geen twee minuten later was het Lex Immers die bij de tweede paal kon binnenkoppen. Feyenoord bleef aandringen en wilde de score nog meer uitbreiden, maar er viel verder niets meer te juichen in De Kuip.

Opnieuw weet Excelsior dus niet te winnen in de Rotterdamse Kuip. Dus ook voor het 36ste achtereenvolgende jaar wint Excelsior niet in de thuishaven van Feyenoord. De thuisploeg houdt door de overwinning aansluiting bij de top in Nederland en pakt de derde plaats weer terug van AZ.

Door: Thomas Mulder