23.02.2015 13:30

Passie en strijd van Rome naar Rotterdam

Met heel veel inzet weet Jens Toornstra (m.) zit tussen Alessandro Damen (l.) en Khalid Karami te werken tijdens Feyenoord - Excelsior. Met uitgestoken been maakt de Feyenoorder de 2-2. (22-02-2015)
Met heel veel inzet weet Jens Toornstra (m.) zit tussen Alessandro Damen (l.) en Khalid Karami te werken tijdens Feyenoord - Excelsior. Met uitgestoken been maakt de Feyenoorder de 2-2. (22-02-2015)

Als je voor één supportersgroep door het vuur wil gaan, dan is het wel die van Feyenoord. Het Legioen schreeuwde zondag de ploeg naar de winst, met Jens Toornstra voorop. Hij is de Speler van de Week.

Want wat was de situatie? Feyenoord kwam vermoeid over na een doordeweekse wedstrijd in de Europa League en tegen Excelsior kwam het pardoes op achterstand in de eerste helft. Feyenoord kon er maar weinig tegenover stellen in de eerste 45 minuten, maar Rotterdam-Zuid was in de drie kwartier na rust tijdelijk een oorlogsgebied. Met de passie, strijdlust en inzet waar we Feyenoord van kennen, werd de stadsgenoot volledig onder de voet gelopen en lukte het om een 0-2 achterstand goed te maken. Een pluim voor Feyenoord, maar zeker ook voor haar supporters, want dat was wel even nodig.

Rellen in Rome

Zoals het in de media namelijk gaat, denkt de buitenwereld nu dat de volledige supportersschare van Feyenoord elke week op een grasveld buiten de stad de messen slijpt, problemen zoekt met de politie en minimaal negen slachtoffers per wedstrijd maakt. Wat in Rome is gebeurd, valt uiteraard niet goed te praten, maar het bewijst wel weer hoe een tiental of honderdtal een imago van een hondstrouw Legioen kan verpesten.

De beelden van Feyenoord-supporters in Italië gingen de wereld over. Er werd vooral veel gesproken over de schade aan de monumenten in de hoofdstad van Italië en het respectloos omgaan met de cultuur in de stad. In Italië zijn ze blij met hun historie. Veel mensen in Nederland schrokken van de uitgedeelde boetes die rond de veertigduizend euro liggen, maar dat zijn de bedragen die gelden in Italië als je gaat wildplassen tegen fonteinen of beelden die eeuwen oud zijn.

Feyenoord – Excelsior

Terug naar Nederland. En naar Jens Toornstra, die in de Eredivisie-wedstrijd tegen Excelsior het toonbeeld was van de strijd aan de zijde van de thuisploeg. De middenvelder, die bij Feyenoord als valse rechtsbuiten wordt gebruikt, kreeg in de rust te horen dat hij zijn wedstrijdshirt mocht aantrekken, want hij begon als wisselspeler. Het duurde tot een kwartier voor tijd voordat hij direct betrokken was bij een doelpunt, maar ook bij de aansluitingstreffer was Toornstra belangrijk. Hij is degene die een lange bal kan onderscheppen, alles op alles zet om de bal in de ploeg te houden en een voorzet aflevert. Dat daarna Colin Kâzım-Richards tegen de hand van Jurgen Mattheij schiet, een penalty krijgt en deze ook benut is een samenloop van omstandigheden, maar het was nooit gebeurd als Toornstra niet vol druk zou zetten. 

Bij de gelijkmaker is de rol van Toornstra een stuk duidelijker. Hij is één van de drie mensen die gelooft in de kopbal van Kâzım. Samen met doelman Alessandro Damen en verdediger Khalid Karami gaat Toornstra voor de bal, maar de speler van Feyenoord is de enige die de echte overtuiging heeft om die bal te verlengen. Hij reageert sneller, is feller, komt eerder bij de bal en maakt de belangrijke gelijkmaker.

Grote impact

Het verhaal daarna is bekend. Feyenoord blijft drukken en komt via publiekslieveling Lex Immers ook nog op 3-2. De drie punten zouden altijd al in Rotterdam blijven in deze stadsderby, maar Rotterdam-Zuid gaat er met de volle buit vandoor. Belangrijke punten voor Feyenoord, want daardoor behoudt het de derde plek in de Eredivisie. Het gevecht met concurrent AZ is nog lang niet afgelopen, maar de Rotterdammers staan weer fris in de ring.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner