28.02.2015 21:44

AZ op onverdiende wijze voorbij Willem II

In de 25e speelronde van de Eredivisie heeft AZ een moeizame overwinning geboekt op Willem II. De Tilburgers waren beter maar AZ trok aan het langste eind via doelpunten van Steven Berghuis en Dabney dos Santos.

In het begin van de wedstrijd bleken beide teams al snel aan elkaar gewaagd. De opening stond voornamelijk in het teken van aftasten waardoor er weinig te beleven viel. Na een kwart wedstrijd kwam het duel pas echt los. Er waren grote kansen weggelegd voor Willem II via met name Jerson Cabral. Esteban bleek echter een goede sta in de weg en redde tot viermaal succesvol in twee minuten.

Toen de Tilburgse storm weer wat ging liggen kon AZ uit de schulp kruipen. De onopvallende Steven Berghuis ontving de bal via de kluts net buiten het strafschopgebied voor zijn linkervoet. De tot dan toe anonieme Berghuis schroomde niet en haalde prachtig uit in de korte hoek. Zijn schuiver betekende een onverdiende maar prachtige voorsprong bij rust: 1-0.

De tweede helft ging zeer levendig van start met kansen voor beide teams. Allereerst was het de thuisploeg via een kopbal van Guus Huppers uit een hoekschop. Even later kreeg Samuel Armenteros een prima mogelijkheid voor de bezoekers. Doelman Esteban verkleinde echter optimaal zijn doel waardoor het lastiger werd om te scoren voor Armenteros. Ook Mattias Johansson mocht met een volley Kostas Lamprou nog op de proef stellen.

AZ stelde zich sterker op en bracht meer weerstand aan de Tilburgse tegenstander. Willem II daarentegen kwam er niet meer gemakkelijk uit en had het in de tweede helft een stuk lastiger. Terell Ondaan kreeg na ruim een kwart wedstrijd een grote kans via het hoofd. De Tricolores hadden het vizier echter niet op scherp staan in de afronding.

Enkele minuten later draaide Jeffrey Gouweleeuw de bal subtiel op de buitenkant van de paal met een geplaatst afstandschot. Ook de corners van Nemanja Gudelj zorgden telkens voor veel opschudding in de Tilburgse defensie. Gouweleeuw was niet alleen gevaarlijk in de voorhoede maar ook in zijn eigen strafschopgebied. Uit een Tilburgse corner kopte de verdediger ook op zijn eigen lat.

De slotfase was net als de gehele tweede helft zeer spannend door de minieme verschillen tussen beide teams. Zo kreeg onder andere Stijn Wuytens nog een prima schotkans vanaf de zestien meter lijn. Willem II had absoluut recht op meer maar rondde simpelweg de kansen niet af. In de laatste minuut van de toegevoegde tijd counterde AZ nog naar de 2-0. Steven Berghuis vond Dabney dos Santos die voor open goal de score verdubbelde.

Door de overwinning glipt AZ minimaal voor één dag over concurrent Feyenoord heen. Willem II zakt zeer waarschijnlijk door de nederlaag naar het rechterrijtje. De Tilburgers zien hun goede spel in Alkmaar niet beloond worden en blijven met lege handen achter.

Door: Koen Larmit