01.03.2015 14:21

Gemankeerd Heerenveen onderuit bij Excelsior

Luigi Bruins (r.) krijgt ruimte van Joost van Aken en de speler van Excelsior profiteert daar optimaal van. Met links haalt hij uit en zodoende scoort hij een vroege 1-0. (01-03-2015)

Excelsior heeft zondagmiddag in eigen huis met 3-0 gewonnen van sc Heerenveen. De Friezen beschikten over een gemankeerd middenveld door de afwezigheid van enkele sleutelspelers. Excelsior wist daar goed van te profiteren en wint terecht van een matig Heerenveen.

SC Heerenveen moest het vanmiddag in Rotterdam doen zonder vier belangrijke sleutelspelers. Marten de Roon was geschorst en Sam Larsson, Joey van den Berg en Lerin Duarte waren geblesseerd en dus kon Dwight Lodeweges niet beschikken over een groot deel van zijn middenveld. Daardoor mistte sc Heerenveen veel creativiteit op het middenveld en dat was te zien in de wedstrijd tegen Excelsior.

Heerenveen trapte om 12.30 uur af op Woudestein en kon die aftrap opnieuw doen na zes minuten spelen. Excelsior opende goed en door Luigi Bruins kwamen de Rotterdammers na vijf minuten spelen al op voorsprong. Een lange bal uit de verdediging van Excelsior richting de rechterflank stuiterde over alles en iedereen heen. Luigi Bruins was attent en nam de bal mee. De middenvelder trok naar binnen en vanaf de zestienmeter schoof hij met veel precieze de bal in de korte hoek.

Daarna ging Excelsior onmiddellijk door met druk zetten en het creëren van kansen. Darryl van Mieghem kreeg een goede kans, maar zag zijn inzet gepareerd worden door Heerenveen-goalie Kristoffer Nordfeldt. Nog geen paar seconden later was het Jeff Stans die van een afstandje de bal in de kruising wilde krullen, maar de bal ketste af op de bovenkant van de lat. Heerenveen daarentegen wist niet gevaarlijk te worden. Mark Uth, de clubtopscorer van Heerenveen met dertien doelpunten, kwam niet in het spelletje voor.

Zoals Excelsior in de eerste helft al binnen vijf minuten scoorde, deden de Rotterdammers precies hetzelfde in de tweede helft. Heel lichtzinnig verspeelde Simon Thern de bal in de eigen verdediging. Rick Kruys pikte op voor Excelsior en zette direct Jordan Botaka aan het werk. Botaka, de hele wedstrijd al een plaag voor Heerenveen-back Pele van Anholt, passeerde ook nu zijn directe tegenstander en zijn voorzet werd prima ingetikt door Tom van Weert, de clubtopscorer van Excelsior.

Hoewel sc Heerenveen, met Henk Veerman ingebracht in de rust, het nog wel probeerde in de tweede helft, werd het nooit erg gevaarlijk voor de goal van Excelsior-doelman Alessandro Damen. De laatste twintig minuten koos Excelsior er nadrukkelijk voor om terug te zakken op eigen helft en Heerenveen het spel te laten maken. Tot veel grote kansen voor Heerenveen leidde dat niet, alleen Mark Uth was een keer dichtbij met een kopbal in het zijnet. Net als in de eerste helft begon de tweede helft interessant, maar overheersten de foutieve passes en slordigheden het restant van de helft. In de blessuretijd van de wedstrijd was het invaller Kevin Vermeulen die op aangeven van Luigi Bruins de 3-0 in de touwen schoot.

Door het verlies blijft op een zesde plaats steken. Excelsior neemt afstand van de degradatiezone en doet goede zaken voor lijfsbehoud. Heerenveen speelt volgende week in en tegen Den Haag. Excelsior gaat op bezoek in Amsterdam, waar het aantreedt tegen Ajax.

Door: Thomas Mulder