01.03.2015 16:30

ADO in de laatste seconde naast FC Groningen

FC Groningen heeft zondag een zege weggegeven in de blessuretijd van het duel. In de Euroborg leidde de ploeg van Erwin van der Looi met 1-0, maar ADO kwam nog langszij in de laatste seconde van de wedstrijd.

De eerste helft begon onwennig. FC Groningen had voornamelijk de bal en ADO Den Haag loerde op een fout van de thuisploeg. Daarna waren er fases waarin beide ploegen af en toe het initiatief namen. Dit leidde nauwelijks tot gevaarlijke momenten voor de doelen. Nick Van der Velden, die de geblesseerde Michael de Leeuw verving, probeerde te scoren met een bal achter het standbeen en ADO probeerde met hoge ballen en afstandsschoten gevaar te stichten. Topscorer Michiel Kramer werd nauwelijks in stelling gebracht.

Vijf minuten na rust kreeg de thuisploeg de uitgelezen mogelijkheid om de score te openen. Van der Velden mocht aanleggen voor een strafschop, nadat Vito Wormgoor Tjaronn Chery naar de grond had getrokken. Maar Van der Velden schoot de strafschop te slap in. Doelman Martin Hansen kon de penalty keren.

Een minuut later ging de bal wederom op de stip. Een voorzet van de zijkant ging tegen de arm van Timothy Derijck. Althans, dat vond arbiter Jeroen Manschot. De bal ging tegen de borst van de Belgische verdediger van ADO Den Haag en dus was dit een foute beslissing van de scheidsrechter. Chery deed wat Van der Velden naliet. Hij schoot de strafschop onberispelijk binnen. Daarna kreeg ADO kansen op de gelijkmaker via Mitchell Schet, Roland Alberg en Mike van Duinen. Zo gebeurde er in het eerste kwartier na rust meer dan in de gehele eerste helft.

Tien minuten later wilde ADO ook een strafschop. Een afgeslagen bal werd ingeschoten door Wilson Eduardo, maar het schot leek tegen een arm aan te gaan. Manschout wuifde het voorval weg. Een kwartier voor tijd kreeg Chery de mogelijkheid om de bezoekers de knock-out uit te delen. Een voorzet van Mimoun Mahi werd niet goed verwerkt door Hansen, waardoor Chery de bal voor open doel kon intikken. Op het moment van schieten, gleed de middenvelder uit en daardoor werd het geen 2-0. Even later miste ook Mahi nog twee enorme mogelijkheden. FC Groningen sprong slordig om met de kansen die het kreeg.

En daarvoor kreeg het de deksel op de neus. In de blessuretijd van de wedstrijd kwam een hoekschop van Alberg bij Aaron Meijers, die besloot om uit te halen. De bal werd onderweg nog aangeraakt door invaller Xander Houtkoop en daardoor stond er na het eindsignaal 1-1 op het scorebord.

Door het gelijke spel, dreigt FC Groningen de aansluiting kwijt te raken met de ploegen in het linker rijtje. Na een slechte serie wedstrijden, wint de ploeg weer niet. ADO Den Haag pakte tien punten in de laatste vier wedstrijden en kan er ook één bijschrijven na de wedstrijd in Groningen.

Door: Jari Wesselink