08.03.2015 14:28

Pover Groningen wint wel, maar overtuigt niet

Lorenzo Burnet (l.) van FC Groningen strijdt met FC Dordrecht-speler Giovanni Korte om de bal. (08-03-2015)

FC Groningen heeft zondagmiddag zijn tweede thuisoverwinning van 2015 behaald door met 2-0 te winnen van FC Dordrecht. Goed voetbal was ver te zoeken aan beide kanten, maar FC Groningen kreeg meer kansen en wist er daarvan twee om te zetten in een doelpunt.

Vooraf was het al een lastige opgave voor FC Dordrecht om de punten mee terug te nemen naar Dordrecht. De ploeg van interim-coach Gérard de Nooijer won dit seizoen namelijk maar één uitwedstrijd en dat was de allereerste wedstrijd van dit seizoen voor Dordrecht. Op 9 augustus startte FC Dordrecht namelijk met een 2-1 overwinning op en in Heerenveen. Dus dat FC Dordrecht het lastig zou krijgen in Groningen was op voorhand al duidelijk.

Dat bleek ook direct na de aftrap al. De eerste actie van Mimoun Mahi was prima en zijn voorzet kwam terecht bij de eerste paal bij Tjaronn Chery. De inzet van de aanvallende middenvelder ging rakelings naast de goal van FC Dordrecht-doelman Filip Kurto, die alleen maar kon kijken naar de bal. Ondanks dat FC Groningen slordig en onzorgvuldig speelde, kreeg de ploeg van Erwin van de Looi wel veel kansen in de eerste helft. Met name Mahi, Chery en Nick van de Velden waren dichtbij een treffer in de eerste helft.

De verdediging van FC Dordrecht stond vele malen te slapen, wanneer Nick van der Velden of Mimoun Mahi er weer eens van door gingen. Toch ontbrak het bij de aanvallers aan scherpte. Zo kon Mahi na een kwartier spelen alleen op doelman Kurto af, maar hij wilde het veel te mooi doen door de bal over de doelman heen te stiften. Kurto bleef echter gewoon staan en kon de bal makkelijk vangen. Het was illustratief voor de Groningen, dat veel kansen om zeep hielp. Toch wist Groningen op voorsprong te komen in de eerste helft. In de 43ste minuut was het Albert Rusnák die de bal snel en subtiel tussen de benen van de uitgekomen Kurto schoot. FC Groningen zocht de kleedkamers op met een verdiende voorsprong.

Het creëren van kansen was het probleem niet voor FC Groningen in de eerste helft, maar hoe anders was dat in de tweede helft. Na twintig minuten spelen in het tweede bedrijf van de wedstrijd kwam FC Groningen maar niet voor de goal van FC Dordrecht en was het af en toe de uitspelende ploeg die wat speldenprikjes uitdeelde, maar ook niet echt gevaarlijk kon worden. De grootste kansen kwamen vooral van afstand. Maikel Kieftenbeld probeerde het eens van randje zestien, maar zijn schot ging recht op Filip Kurto af, die de bal pareerde met zijn vuisten. De grootste kans in de tweede helft kwam op naam van Mart Lieder. De aanvaller hoefde maar tegen de bal aan te lopen, maar hij vergat de bal achter doelman Sergio Padt te schieten.

Het mooiste moment van de wedstrijd was voor Tjaronn Chery. De aanvaller gooide het duel op slot door de 2-0 in de verre hoek te schieten achter Kurto in de laatste minuut van de wedstrijd. Hij droeg zijn doelpunt op aan een vriend die eerder deze week verongelukte.

Door: Thomas Mulder