08.03.2015 18:35

FC Utrecht slacht matig AZ in Galgenwaard

FC Utrecht kende onverwacht een eenvoudige zondag. In eigen huis boekten de Domstedelingen een klinkende 6-2 zege op de voormalig nummer drie AZ. De basis daarvan werd gelegd in een ijzersterke eerste helft.

AZ verkeerde de voorbije weken in uitstekende vorm, maar daar was in de Galgenwaard helemaal niets van te merken. Vanaf minuut één was de ploeg van trainer John van de Brom ondermaats en daar profiteerde FC Utrecht optimaal van. Het duel was nauwelijks onderweg of de bal lag al achter AZ-doelman Esteban. Willem Janssen anticipeerde perfect op een afgemeten voorzet van Sébastien Haller. Met zijn hoofd knikte de voormalig speler van FC Twente en Roda JC het leder tegen de touwen.

Daarmee was de Utrechtse dadendrang in de eerste helft nog lang niet over. In de tiende minuut nam Mark Diemers de bal van ongeveer dertig meter op de pantoffel en liet Esteban met een streep kansloos. Zeven minuten later kreeg FC Utrecht een strafschop na een handsbal van Mattias Johansson. Haller bleef koel vanaf de stip en bepaalde de ruststand daarmee op 3-0.

De comfortabele ruststand kwam niet alleen door het zwakke spel van AZ, maar ook door FC Utrecht zelf. Veel beter hadden de Domstedelingen dit seizoen nog niet gespeeld. Het niveau van de eerste helft werd in het tweede bedrijf niet geëvenaard. De gastheren moesten zelfs nog even hun kop erbij houden, omdat AZ na een klein uur eigenlijk uit het niets scoorde. Invaller Aron Jóhansson - Robert Mühren kreeg de voorkeur - was het eindstation van een fraaie aanval.

Met de goal van Jóhansson had AZ even een opleving, maar die was van korte duur. Een kwartier na de 3-1 wees scheidsrechter Eric Braamhaar voor de tweede keer naar de penaltystip, omdat Wesley Hoedt hands maakte. Haller ging wederom achter de bal staan en benutte ook deze strafschop. FC Utrecht besloot de wedstrijd in stijl met een doelpunt van Kristoffer Peterson. Hij krulde bal mooi in de kruising. Tussendoor maakte Mattias Johansson nog 5-2, maar het slotakkoord was voor Utrecht waar Édouard Duplan het eindstation van een fraaie aanval was.

Door de zege is FC Utrecht Willem II op doelsaldo voorbij en staat het na 26 wedstrijden op de elfde plaats. AZ is gezakt naar de vierde plaats, omdat Feyenoord zondagmiddag met 3-0 won van NAC Breda.

Door: Steven Koelma