15.03.2015 18:42

Feyenoord wint in blessuretijd van Dordrecht

De spelers van Feyenoord vieren het doelpunt van Elvis Manu (m.) tijdens het competitieduel met FC Dordrecht. (15-03-2015).

Lang zag het er naar uit dat een matig Feyenoord zondag niet verder zou komen dan een gelijkspel tegen Dordrecht, maar in de blessuretijd maakte Anass Achahbar de winnende treffer: 1-2.

Het duel tussen FC Dordrecht en Feyenoord stond enigszins in het teken van beide coaches. Bij de hekkensluiter in de Eredivisie maakte Jan Everse zijn rentree als hoofdcoach op het hoogste niveau in Nederland. De oud-coach van onder andere FC Zwolle, sc Heerenveen en Sparta maakt het seizoen af bij FC Dordrecht. Bij de bezoekende ploeg was juist de positie van de vertrekkende coach het gesprek van de afgelopen weken. De huidige coach, Fred Rutten, maakte eerder bekend na dit seizoen te vertrekken bij Feyenoord.

Tot die tijd is Rutten nog gewoon de hoofdcoach. Diezelfde Rutten zag zijn team matig beginnen in Dordrecht. De aanvallers Elvis Manu en Mitchell te Vrede, die vandaag opnieuw de vervangers waren van Jean-Paul Boëtius en Colin Kâzım-Richards, vonden elkaar nauwelijks. Toch was het Feyenoord dat na negentien minuten spelen op een 0-1 voorsprong kwam. Jordy Clasie ontving een afgevallen bal aan de linkerkant van het veld en bracht de bal de zestien in. Daar stond Elvis Manu helemaal vrij en kon zonder gehinderd te worden de bal tegen de touwen koppen.

Veel gevaarlijker werd Feyenoord niet in de eerste helft. Alleen twee afstandsschoten van Manu en een schot buiten de zestien van Te Vrede waren wapenfeiten van Feyenoord. Ook Dordrecht creëerde weinig kansen in de eerste helft. Mart Lieder zag zijn schot tot twee keer toe voorlangs gaan. De beste kans was voor Giovanni Korte. Kort voor rust kon en misschien wel moest de rappe aanvaller Dordrecht op 1-1 zetten, maar hij vond Kenneth Vermeer op zijn weg.

Ook de tweede helft begon matig. Beide ploegen hadden moeite met kansen creëren. Vooral het eerste kwartier was weinig spectaculair. Net op het moment dat Feyenoord beter in de wedstrijd kwam, was het juist Dordrecht dat een doelpunt maakte. Het was Joris van Overeem die een voorzet met veel gevoel op het hoofd van Jeffrey Fortes legde. Fortes kwam inlopen en kopte de bal hard achter Vermeer in de goal. Na de goal van Dordrecht kwam de wedstrijd pas echt tot leven. Dordrecht rook meer en ging op zoek naar de volgende treffer, maar het was juist Feyenoord wat gebruik maakte van de ruimte die Dordrecht prijsgaf. Echter wisten de Feyenoord-spelers, en met name Mitchell te Vrede, niet te profiteren van de enorme kansen die de Rotterdammers nog kregen.

Na een knotsgekke slotfase was het alsnog Feyenoord dat aan het langste eind trok. Een voorzet vanaf de linkerkant werd in het drukbezette strafschopgebied van Dordrecht gepompt en net als in de eerste helft, waar Manu vrij werd gelaten, was het nu Anass Achahbar die helemaal vrij kon inkoppen. Een paar minuten later had doelman Filip Kurto de gelijkmaker nog bijna binnengekopt, maar Vermeer tikte de kopbal van de meegekomen doelman uit de kruising. Feyenoord wint na een matige wedstrijd van FC Dordrecht. De thuisploeg verliest voor het eerst op eigen bodem in 2015.

Door: Thomas Mulder