22.03.2015 14:20

Excelsior houdt PEC Zwolle van thuiszege af

Stef Nijland (m.) komt tijdens PEC Zwolle - Excelsior al in de eerste helft in het veld en de aanvaller houdt hier Rick Kruys (l.) en Jeff Stans bezig. (22-03-2015)

PEC Zwolle is er zondag niet in geslaagd Excelsior van zich af te houden. In het IJsseldeltastadion kon Excelsior vrij makkelijk stand houden tegen de subtopper. Het werd 1-1 na twee doelpunten in de eerste helft.

De thuisploeg mocht vanaf de eerste minuut het spel maken. De ploeg van Jans had echter veel moeite om een gaatje in de hechte defensie van Excelsior te vinden. Pas na twintig minuten kreeg Mustafa Saymak de eerste echte kans, maar de middenvelder maakte het zichzelf te lastig en schoot hoog over.

Tien minuten voor rust begon de wedstrijd wat meer open te worden. Ook Excelsior ging zich meer bemoeien met de wedstrijd en kreeg een goede mogelijkheid via Daan Bovenberg. De rechtsback kopte via een Zwols hoofd maar net over. Niet veel later was het raak voor de thuisploeg. Na een mooie aanval kwam de bal voor de voeten van Saymak en die schoot de bal hard tegen Sander Fischer aan, waardoor het doelpunt de boeken in gaat als eigen goal.

Nog geen drie minuten later deden de Kralingers al weer wat terug. Jordan Botaka bediende Jeff Stans en die plaatste de bal zeer fraai met zijn buitenkantje in de kruising. Hierna creëerden beide teams nog een paar kansjes, maar er werd verder niet meer gescoord.

PEC kwam na rust fel uit de kleedkamer en dat leverde direct een goede kans op. Zo kopte invaller Stef Nijland, die de geblesseerde Ryan Thomas verving, een voorzet van Jody Lukoki net voorlangs. Excelsior richtte zich weer op en liet ook weer van zich horen. Sterker nog, de ploeg van Marinus Dijkhuizen had op voorsprong moeten komen. Tom van Weert leek de bal na een strakke voorzet van Botaka van dichtbij in te koppen, maar de spits raakte de bal niet goed.

Naarmate de wedstrijd naar het einde toeliep, duwde PEC de tegenstander steeds verder naar achteren. Bart van Hintum (schot in zijnet) en Bram van Polen (pegel van afstand) waren nog het dichtste bij, maar konden er niet voor zorgen dat PEC er met de overwinning vandoor ging. Beide ploegen schieten weinig op met een punt. Excelsior blijft dertiende, terwijl Zwolle ingehaald is door sc Heerenveen en nu zevende staat.

Door: Rijcko Treep