23.03.2015 13:30

De jonge meester van de volley geeft les

Anass Achahbar schreeuwt het uit nadat hij een belangrijk doelpunt heeft gescoord tijdens Feyenoord - PSV in de Eredivisie. (22-03-2015)
Anass Achahbar schreeuwt het uit nadat hij een belangrijk doelpunt heeft gescoord tijdens Feyenoord - PSV in de Eredivisie. (22-03-2015)

Er zijn van die speelrondes in de Eredivisie dat je niet om een speler heen kunt. Anass Achahbar maakt de keuze voor Speler van de Week heel makkelijk. De jonge spits voetbalt zich de laatste weken in de harten van de fans.

Met twee treffers was de jonge spits van Feyenoord ontzettend belangrijk in de topwedstrijd tegen PSV. Een week daarvoor was Anass Achahbar ook al beslissend in het duel met FC Dordrecht. Toen kopte de aanvaller vlak voor tijd de winnende 2-1 achter Filip Kurto. In de weinig speelminuten die Achahbar krijgt in het eerste elftal van Feyenoord, heeft hij de ploeg al zes punten bezorgd. Wat goed is, komt dit keer langzaam. Zo lijkt het in ieder geval.

Pieken op het juiste moment

Achahbar loopt al meer dan de helft van zijn voetballeven rond op Varkenoord. Samen met Jean-Paul Boëtius maakte hij furore in de jeugdopleiding van de Rotterdammers, maar waar zijn jeugdvriend in de harten van de Feyenoord-fans werd gesloten, een vormdip meemaakte en nu weer op de weg terug is, kwam Achahbar nooit verder dan wat loze invalbeurten in het eerste elftal. Het uitblijven van een definitieve doorbraak kwam Achahbar op een verhuurperiode te staan, maar misschien nog wel erger: hij leek zijn jeugdliefde verplicht te moeten verlaten. Hoe snel het leven van een (jonge) voetballer kan veranderen, blijkt wel uit de afgelopen wedstrijden. Achahbar heeft op de valreep de technische staf van de Rotterdamse Eredivisionist overtuigd.

Opeens weer een toekomst in De Kuip

Want Feyenoord is er na de drie doelpunten in twee wedstrijden als de kippen bij om Achahbar een nieuw contract aan te bieden. In nog geen negentig minuten scoort de spits evenveel als in de voorgaande drie seizoenen gecombineerd en dat stemt tevreden in Rotterdam. Het contract van de Nederlandse aanvaller met Marokkaanse roots loopt aan het einde van dit seizoen af en omdat hij in de voorgaande jaren maar tot 25 officiële wedstrijden in het eerste elftal van Feyenoord kwam, was de behoefte niet aanwezig om dat aflopende contract te verlengen. Men wist dat Achahbar over bepaalde kwaliteiten beschikte, maar of het genoeg was voor de Nederlandse top, kon niet bewezen worden in vijf jaar tijd.

De goals die Achahbar maakte kwamen voor hem precies op tijd, maar de schoonheid van de doelpunten spraken het Nederlandse publiek aan. De kopbal tegen FC Dordrecht, in volledige vrijheid, maar toch, er zat flinke druk op. De twee doelpunten tegen PSV getuigden van grote klasse. Een moeilijke volley na een bal van achteruit en een perfecte aanname onder druk, met een even zo goede volley in de rechterhoek. Mooie doelpunten kunnen alleen maar mooier worden als ze ook nog belangrijk zijn. In het geval van Achahbar en zijn twee treffers tegen PSV was dat zo.

De strijd om plek drie

Feyenoord voelt al weken de hete adem in de nek van AZ en Vitesse. De Alkmaarders namen zelfs kort de derde plek in de Eredivisie over van Feyenoord, maar inmiddels hebben de Rotterdammers een kleine voorsprong van vier punten opgebouwd. De derde plek in de Eredivisie geeft recht op directe plaatsing voor de voorrondes van de Europa League, terwijl de nummers vier tot en met zeven moeten strijden voor zo'n plek. De derde positie is dus van levensbelang voor iedere club die daar recht op denkt te hebben.

Het feit dat AZ en Feyenoord elkaar na de interlandperiode treffen in Alkmaar, maakt nog duidelijker hoe belangrijk de doelpunten van Achahbar waren. Verloor Feyenoord tegen de koploper van de Eredivisie, dan was de voorsprong op AZ nog maar één puntje. Hoeveel druk staat er dan op een competitiewedstrijd? Nu de vier punten voorsprong behouden zijn dankzij de winst op PSV, heeft Feyenoord een buffer opgebouwd, waardoor een nederlaag tegen AZ niet wenselijk, maar ook niet levensbedreigend is. Zodoende lijkt Achahbar, door zijn eigen doelpunten, volgend seizoen ‘gewoon’ Europa in te gaan met Feyenoord.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner