04.04.2015 21:40

NAC boekt prima resultaat bij sc Heerenveen

Mats Seuntjens kan het niet geloven. De aanvaller van NAC Breda heeft zojuist een grote kans gemist in de wedstrijd tegen sc Heerenveen. (04-04-2015)

NAC Breda verlaat Friesland met een opgeheven hoofd. Met de remise (0-0) tegen sc Heerenveen zal de Brabantse degradatiekandidaat zich het meest gelukkig prijzen. Ook al had er misschien wel iets meer ingezeten voor NAC Breda.

NAC Breda kreeg vlak voor de aftrap een domper te verwerken, omdat Erik Falkenburg afhaakte. Hij zou in de spits beginnen, maar was niet fit genoeg om te starten. Trainer Robert Maaskant wees Mats Seuntjens aan als zijn vervanger en eigenlijk had NAC Breda helemaal niet zoveel last van deze genoodzaakte wijziging. Seuntjens was betrokken bij een aantal goede mogelijkheden voor de Bredanaars.

Met een puntgave combinatie met Demy de Zeeuw stelde Seuntjens Adnane Tighadouini in staat om te scoren. De aanvaller stond helemaal vrij, maar miste de bal volledig. Seuntjens had zelf ook trefzeker moeten zijn. Uit een hoekschop schoot de vervanger van Falkenburg bij de tweede paal van dichtbij over. De kansen die NAC creëerde kwamen vooral uit de omschakeling.

De gasten speelden namelijk compact, lieten sc Heerenveen komen en voetbalden vanuit de counter. Op dit spelletje had sc Heerenveen in de eerste helft geen antwoord. De Friezen speelden te traag en te vaak de lange bal om gevaarlijk te worden. Sam Larsson was op de linkerflank bij sc Heerenveen met een paar leuke acties het enige lichtpuntje aan Friese zijde.

De tweede helft gaf het identieke spelbeeld. NAC trachtte vanuit de omschakeling gevaarlijk te worden, terwijl sc Heerenveen het spel moest maken. Met ditzelfde recept was NAC een keer gevaarlijk. Wederom was Seuntjens er bij betrokken. Hij haalde met een sprint de achterlijn en legde de bal voor het doel. Daar kwam Jeffrey Sarpong maar net te laat om de bal binnen te schieten. Het grote verschil met de eerste helft waren de kansen van sc Heerenveen. De gastheren na rust namelijk wél mogelijkheden.

Kenneth Otigba zette doelman Jelle ten Rouwelaar serieus aan het werk en Luciano Slagveer schoot de bal maar net naast. Vanaf dat moment ging de thuisploeg wel iets beter voetballen. De spelers van trainer Dwight Lodeweges zorgden in ieder geval voor steeds meer dreiging. Naarmate het eindsignaal naderde drong sc Heerenveen nog een paar keer aan. Dat bezorgde NAC nog een aantal penibele situaties, maar de Brabanders zagen dat Simon Thern in het strafschopgebied over de bal maaide en Otigba een kopbal op de doellijn gekeerd zag worden. Omdat invaller Henk Veerman in de slotseconden het leder vanuit een lastige positie overschoot eindigde de wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion doelpuntloos.

Voor NAC had er gezien de kansen wellicht een zege ingezeten, maar een puntje is in de degradatiestrijd altijd welkom voor de Bredanaars. De ploeg staat door het gelijkspel boven de streep, maar kan ingehaald worden door Heracles Almelo. De Heraclieden spelen later zaterdagavond op bezoek bij FC Dordrecht. Tegenstander sc Heerenveen loopt een punt uit op concurrent Willem II, dat verloor van PEC Zwolle (1-0). De Friezen staan nu zevende in de Eredivisie en die plaats geeft recht op deelname aan play-offs voor Europees voetbal.

Door: Steven Koelma