05.04.2015 14:22

Feyenoord boekt overtuigende zege in Alkmaar

Miquel Nelom, Anass Achahbar, Elvis Manu, Lex Immers en Karim El Ahmadi vieren de 0-2 van Achahbar. (05-04-2015)

Feyenoord heeft zondagmiddag geen kind gehad aan AZ Alkmaar. Vooraf werd een spannende partij verwacht, want AZ joeg op de derde plek van de Rotterdammers. Het kwaliteitsverschil was enorm in Alkmaar en dit resulteerde in een 1-4 eindstand. Met deze eindstand waren de bezoekers nog mild voor de thuisploeg, want er werden nog enkele grote kansen om zeep geholpen.

Al binnen drie minuten kwamen de bezoekers op voorsprong. Miquel Nelom gaf een strakke voorzet en Derrick Luckassen probeerde de bal tot twee keer toe weg te werken. Dit deed hij echter heel ongelukkig, want hij werkte de bal knullig in eigen goal. Daarna bleef Feyenoord de bovenliggende partij in Alkmaar. Elvis Manu kreeg een enorme mogelijkheid om de 0-2 te maken, maar liet dit na.

Anass Achahbar scoorde wel de 0-2, na goed voorbereidend werk van Manu. Achahbar schoot de bal hard en hoog achter doelman Alvarado Esteban. De goal viel op het moment dat AZ net wat beter in de wedstrijd leek te komen. Manu kreeg ook na de 0-2 nog twee grote kansen, maar deze waren niet aan hem besteedt. Kort voor rust tekende hij wel voor de 0-3. Achahbar gooide een afgeslagen corner opnieuw in het strafschopgebied en Colin Kâzım-Richards verlengde de bal met het hoofd. Manu stond vervolgens op de goede plek om de bal van heel dichtbij binnen te koppen. Feyenoord en AZ gingen met een 0-3 ruststand aan de thee en op die tussenstand was niets af te dingen. AZ speelde ontzettend zwak en Feyenoord maakte goed gebruik van de ruimte op de flanken, die het van AZ kreeg.

Binnen een minuut na rust had het via Kâzım-Richards al 0-4 kunnen zijn, maar zijn halve omhaal belandde net naast het doel. Na een uur spelen werd het alsnog 0-4. Lex Immers haalde uit vanaf twintig meter en Esteban kon de bal niet goed verwerken. Manu kon daardoor de rebound in een leeg doel schieten. Daarmee maakte hij zijn tweede van de middag. Daarna had Achahbar nog een uitgelezen mogelijkheid om de 0-5 te maken, maar de linkspoot maakte niet zijn tweede van de middag. De eer werd twee minuten voor tijd nog wel gered voor AZ. Sven van Beek speelde de bal terug op Kenneth Vermeer. De doelman probeerde de bal aan te nemen, maar de bal ging onder zijn voet door en rolde daarna in het doel. Wederom een knullige eigen goal in Alkmaar.

Door de 1-4 nederlaag kan AZ zich gaan richten op de play-offs om Europees voetbal. De derde plaats kan de ploeg uit het hoofd zetten. Feyenoord heeft de derde plek verstevigd en lijkt ook op die plek te gaan eindigen. Dat houdt in dat Feyenoord zich plaatst voor de voorronde van de Europa League.