05.04.2015 16:24

ADO maakt het spannend in de degradatiezone

Gianni Zuiverloon (l.) in duel met Bas Kuipers (r.) tijdens de wedstrijd Excelsior - ADO Den Haag. (05-04-2015)

Michiel Kramer krijgt met Pasen een standbeeld in Den Haag. De spits maakte zondag in de laatste minuut van de wedstrijd Excelsior - ADO Den Haag de winnende 3-2, waardoor de degradatiestrijd weer volledig open ligt.

Tot aan de tiende minuut gebeurde er weinig in Rotterdam, maar vervolgens was het wel meteen raak. Althans, dat dacht Timothy Derijck. De Belg zat goed met zijn timing na een corner, maar werd teruggefloten na zijn rake kopbal omdat hij Daan Bovenberg in de rug duwde. Na het afgekeurde doelpunt viel er bijzonder weinig te beleven op Woudestein. Tom van Weert maakte het doelman Martin Hansen niet echt moeilijk vanuit de draai, maar aan de andere kant werd Gino Coutinho voor het eerst geklopt. Aleksandr Yakovenko legde een vrije trap op het hoofd van Michiel Kramer, die geheel vrijstaand zijn vijftiende treffer van het seizoen binnen kopte.

Gelukkig voor de neutrale voetbalfan bleek het tweede bedrijf een stuk aantrekkelijker. Excelsior zette meer druk naar voren en dit resulteerde na een kwartier spelen zelfs in een voorsprong. Binnen vier minuten scoorde de thuisploeg twee identieke treffers. Een loopactie richting de zestien, één goede pass en een tikje onder Martin Hansen door. Eerst scoorde Adil Auassar na een uur spelen op aangeven van Jeff Stans, daarna was het Ninos Gouriye op aangeven van Van Weert.

Na de twee doelpunten van Excelsior werd het tijd voor de trainers om hun tactische aanpassingen te maken via wissels, maar bij ADO Den Haag had de inbreng van Wilson Eduardo en Danny Bakker maar weinig effect. Gelukkig voor de uitploeg kreeg Roland Alberg het op zijn heupen. De aanvaller nam een corner kort, combineerde met Aaron Meijers en krulde de bal tien minuten voor tijd op een heerlijke wijze in de verre hoek: 2-2.

De ploegen wisten na de gelijkmaker niet goed meer waar ze aan toe waren en durfden nauwelijks meer naar voren te voetballen. Het was echter ADO Den Haag dat aan het langste eind trok in Rotterdam. Invaller Wilson Eduardo gooide op goed geluk de bal voor de pot en daar stond, zoals wel vaker dit seizoen, Kramer op de goede plek. Met een harde kopbal verschalkte hij Coutinho voor de derde keer op de zondagmiddag en schonk hij zijn ploeg drie heel belangrijke punten.

Want in plaats van drie punten voorsprong op de degradatiezone, staat ADO Den Haag door één doelpunt van Kramer vijf punten los. Voor Excelsior zijn de druiven extra zuur, want de thuisploeg wordt ingehaald door ADO Den Haag en moet het met vier punten voorsprong op die gevreesde zestiende plek doen.

Door: Jos Boesveld