07.04.2015 22:41

Bekerhouder PEC Zwolle weer naar De Kuip

Wout Brama wordt bedolven onder de PEC Zwolle-spelers als hij zijn ploeg in de halve finale van de KNVB Beker op voorsprong zet tegen FC Twente. Mustafa Saymak (l.) en Maikel van der Werff (r.) zijn er als de kippen bij om het feestje mee te vieren. (07-04-2015)

In een zeer spannende halve finale van de KNVB Beker tussen FC Twente en PEC Zwolle hebben de Zwollenaren aan het langste eind getrokken. In de reguliere speeltijd kon het duel niet beslist worden (1-1) maar na strafschoppen bleken de Zwollenaren de betere ploeg.

De sfeer van te voren was absoluut bekerwaardig te noemen. Met knallend vuurwerk en waanzinnige sfeeracties werden de spelers van FC Twente en PEC Zwolle begroet in de Grolsch Veste. De eerste paar minuten waren dan ook fel. De finale in de Kuip stond op het spel en dat bracht de spanning direct naar een hoger niveau. Beide ploegen durfden niet grote risico’s te nemen waardoor het eerste kwart voorzichtig bleef.

Een kans was er wel. Mustafa Saymak profiteerde van een prima steekballetje van Wout Brama. De rechtsbuiten van PEC Zwolle stond vrij voor doelman Sonny Stevens maar schoot in het zijnet. Even later botste de doelman bij een verdedigende actie buiten zijn doelgebied op het lijf van Bram van Polen. De botsing bleef de Twentse doelman achtervolgen waardoor hij later in de eerste helft gewisseld werd met Nick Marsman.

Ondanks dat er weinig spektakel geboden werd in het eerste bedrijf was het einde nog noemenswaardig. Vlak voor rust kreeg Saymak namelijk een identieke kans. Nu stond doelman Marsman in de weg op het schot vanaf rechts. In de vijf minuten blessuretijd kreeg Saymak de grootste van zijn drie kansen. Vanaf rechts kwam de bal bij Tomás Necid die vanuit de draai schoot, zijn schot gekeerd zag worden en Saymak niet zag profiteren van een enorme kans van dichtbij.

FC Twente begon feller aan de tweede helft en creëerde een grote kans via Renato Tapia. Voorafgaand aan de kans verzorgde Hidde ter Avest een mooie steekpass met buitenkant voet en maakte Luc Castaignos de ruimte voor Tapia. De redding van Warner Hahn op de punter mocht er echter wezen. Wat in ieder geval bleek was dat er meer scherpte heerste in de ploeg van Alfred Schreuder.

Behoudens de kans van Tapia gebeurde er zeer weinig in de tweede helft. Zowel PEC als FC Twente bleef voorzichtig en durfde weinig risico’s te ondernemen. Een volley van Kamohelo Mokotjo een kwartier voor tijd was nog enigszins noemenswaardig. Uit de rebound van een corner schoot de middenvelder van Twente een meter over. Een verlenging leek echter de enige uitweg in deze spannende maar sobere halve finale.

In de laatste tien minuten moest er iets gebeuren om verlenging af te wenden. Tien minuten voor tijd gebeurd het onvoorspelbare. Wout Brama, de man van weinig goals, maakte de openingstreffer met een van richting veranderde volley. De middenvelder van PEC Zwolle deed met dit schot zijn oude jeugdliefde ontzettend veel pijn. Lang kon het team van coach Ron Jans echter niet van de voorsprong genieten.

Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd bracht Youness Mokthar zijn ploeg weer op gelijke hoogte: 1-1. Het opportunistische spel in de eindfase werd beloond na doorkoppen van Andreas Bjelland en Luc Castaignos. Zo hadden PEC Zwolle en FC Twente toch een half uurtje langer nodig om een beslissing te maken.

In de verlenging greep opnieuw de thuisploeg het initiatief. Via Hakim Ziyech kreeg het een aardige schotkans. Het schot van de sterspeler verdween echter een meter over het doel van Warner Hahn. Goed gevoetbald werd er niet meer. De duels werden harder en harder uitgevochten en de administratievaardigheden van Makkelie met betrekking tot gele kaarten werden op de proef gesteld.

Ook in de tweede helft van de verlenging konden beide ploegen weinig uitrichten. Overtredingen waren legio en namen de overhand in de slotfase. Kansen waren er nog nauwelijks en beide coaches zetten hun laatste mogelijkheden in het veld. Strafschoppen leken onomkeerbaar aangezien ook de verlenging weinig beslissing leek te brengen.

In de penaltyserie misten Kyle Ebecilio en Robbert Schilder voor FC Twente. Thomas Lam miste een strafschop voor Zwolle. De laatste en beslissende penalty werd met een spectaculaire panenka benut door Tomás Necid. Zo gaat PEC Zwolle opnieuw naar de bekerfinale. Vorig seizoen won het met 5-1 spectaculair van AFC Ajax en deze editie zal FC Groningen of SBV Excelsior de tegenstander zijn. Met de huidige zesde plaats en de bekerfinale is het seizoen nu al een groot succes voor de formatie van Ron Jans.

Door: Koen Larmit