10.04.2015 21:52

PSV bijna kampioen na zege op bekerfinalist

Memphis Depay omhelst Georginio Wijnaldum die PSV net op een 1-0 heeft gezet tegen PEC Zwolle (10-04-2015).

Dat PSV kampioen gaat worden is bekend. De vraag is alleen nog wanneer dit gaat gebeuren. Vrijdagavond was de aanstaand kampioen vele malen sterker dan PEC Zwolle in het eigen Philips Stadion: 3-1.

PSV begon ijzersterk aan de wedstrijd en liet zich gelden als de aanstaande kampioen. Adam Maher en Jeffrey Bruma waren al dichtbij een treffer geweest, toen Georginio Wijnaldum na een klein kwartier de score opende. Luciano Narsingh gaf een lage voorzet, Trent Sainsbury gleed vervolgens weg en kon de bal daardoor niet wegwerken. Wijnaldum was het meest attent en knalde de bal in de rechterbovenhoek.

PSV ging daarna vrolijk verder en PEC kwam er totaal niet aan te pas. Via Luuk de Jong en Luciano Narsingh had de thuisploeg de voorsprong kunnen uitbreiden, maar dit gebeurde niet. Na een half uur namen de Eindhovenaren wat gas terug en ging het tempo wat omlaag. Hier profiteerden de bezoekers van, want tien minuten voor rust kwamen de Zwollenaren op gelijke hoogte. Maikel van der Werff tekende namelijk voor de 1-1 en zo kwam PEC uit het niets langszij. De centrumverdediger kon een hoekschop van Bart van Hintum bij de tweede paal binnen schuiven. De defensie van de Eindhovenaren zag er bij deze treffer niet goed uit, want Van der Werff werd niet gedekt. Tot aan de rust waren de beide teams gewaagd aan elkaar en bleven echte kansen uit.

Binnen een minuut na rust, kwam PEC bijna op voorsprong in het Philips Stadion. Na een messcherpe counter had Jesper Drost een enorme mogelijkheid, maar Jeroen Zoet lag de 1-2 in de weg. Het was daarna niet PEC, maar PSV dat op voorsprong kwam. Joshua Brenet pikte de bal op en volleerde de bal richting de rechterbovenhoek. Een fantastische uithaal van een meter of 25. Niet bepaald een actie die je verwacht van een rechtsback, maar dat doet niets af aan de schoonheid van de treffer.

Net als na de eerste voorsprong ging PSV ook na de tweede voorsprong slordig om met de grote kansen die het kreeg. Tot twee keer toe had Memphis Depay de 3-1 op de schoen, maar hij was te nonchalant in de afronding. Ook Narsingh wist niet te profiteren van de ruimte en tijd die hij had, toen De Jong hem in scoringspositie bracht. De buitenspelers van PSV waren bepaald niet effectief vrijdagavond. Tien minuten voor tijd kwam PEC via Thomas Lam bijna weer op gelijke hoogte. De lat voorkwam een prachtige treffer van de Fin. Het slotakkoord was voor De Jong. De spits van PSV wist met een afstandsschot in blessuretijd de eindstand op het scorebord te zetten.

Door de overwinning kan PSV morgen rustig de wedstrijd van Ajax bij Heracles Almelo volgen. Bij een nederlaag van de Amsterdammers is PSV landskampioen. Dat zou voor het eerst sinds 2008 zijn. Voor PEC is de nederlaag een smetje op de goede week, nadat afgelopen dinsdag de bekerfinale opnieuw gehaald werd.

Door: Jari Wesselink