11.04.2015 20:22

Traoré bezorgt Vitesse driepunter bij Excelsior

Bertrand Traoré kan juichen in Rotterdam als hij Vitesse op een 1-0 voorsprong zet tegen Excelsior. (11-04-2015)

Met twee goede spitsengoals had Bertrand Traoré een groot aandeel in de 1-3 zege van Vitesse op bezoek bij Excelsior. Op zaterdagavond duwde Vitesse de thuisploeg daarmee verder in de problemen met het oog op de strijd tegen degradatie in de Eredivisie.

Op Woudestein kwam Excelsior goed uit de startblokken. Doordat Rochdi Achenteh binnen vijf minuten twee keer in de fout ging, kreeg Ninos Gouriye twee grote kansen. Binnen een minuut schoot hij een bal recht in de handen van Eloy Room en twee minuten later lag Room weer in de weg voor Gouriye. Deze openingsfase was typerend voor de rest van de eerste helft, waarin Excelsior de bovenliggende partij bleef.

Toch was het Vitesse wat vlak voor de rust op voorsprong kwam. Na veertig minuten leverde Vitesse een van de weinige goede aanvallen af. Op de rand van de zestien behield Zakaria Labyad goed het overzicht en legde de bal breed op Bertrand Traoré. De spits krulde met links de bal in één keer knap achter Gino Coutinho, die kansloos was op deze inzet. Direct hierna herstelde Excelsior de verhouding. Een minuut later kopte Tom van Weert een hoekschop binnen. Room werd hier zwaar gehinderd, maar doordat Guram Kashia het was die ervoor zorgde dat zijn doelman niet bij de bal kon komen, werd deze treffer terecht goedgekeurd.

De tweede helft was lange tijd zeer slecht. Vitesse speelde wel met meer aanvallende intenties dan in de eerste helft, maar de ploeg kwam amper tot grote aanvallen. Enkele pogingen van afstand bleven ongevaarlijk, totdat Traoré in de 72e minuut de bal op het middenveld oppikte. Bij Excelsior pakte niemand de spits echt aan, waardoor hij recht op zijn doel af kon lopen. Sander Ficher probeerde in zijn eigen zestien een schot nog te voorkomen, maar zonder succes. De spits omspeelde hem eenvoudig en schoot met links zijn tweede van de avond binnen.

Deze klap kwam Excelsior niet meer te boven. Na de goal bleef Vitesse de bovenliggende partij, zonder verder echt gevaarlijk te worden. Excelsior kreeg nog enkele vrije trappen die mogelijk voor gevaar konden zorgen, maar die pogingen vondengeen ploeggenoot voor het doel van Room. In de blessuretijd sloeg Renato Ibarra nog een keer toe voor Vitesse, door uit een snelle uitbraak nog de 1-3 aan te tekenen.

Met deze derde nederlaag van Excelsior in zeven dagen tijd komt de ploeg in een lastig parket. De gevaarlijke zestiende plaats komt steeds dichterbij, terwijl de Kralingers de laatste vier wedstrijden geen makkelijk programma voor de boeg hebben. De 1-3 zege is voor Vitesse belangrijk in de strijd om de bovenste plekken. Door de nederlaag van PEC Zwolle neemt Vitesse een voorschot op de vierde plek en houdt het de druk op AZ in de strijd om plaats vier.

Door: Dennis Korpel