11.04.2015 21:35

Defensief AZ moet weer een nederlaag slikken

Nemanja Gudelj verbijt zich letterlijk en figuurlijk als sc Heerenveen weer eens heeft gescoord tegen zijn ploeg. (11-04-2015)

SC Heerenveen heeft AZ zaterdagavond getrakteerd op een flinke nederlaag. Bij rust stond het nog 1-1, maar de tweede helft gingen de Friezen los in eigen huis. Het werd uiteindelijk maar liefst 5-2 voor de thuisploeg.

AZ begon het duel uitstekend. De wedstrijd was nog geen minuut oud en het stond al op een 0-1 voorsprong. Aron Jóhansson brak door over de rechterkant. De Amerikaan gaf een hele goede voorzet op Steven Berghuis die op net zo fraaie wijze de bal achter Kristoffer Nordfeldt wist te werken. Met een slim wippertje liet hij de doelman kansloos.

Daarna was het vooral Heerenveen dat de bal had. Het wist echter bijna geen grote kansen te creëren. Sterker nog: het was juist AZ dat in de omschakeling gevaarlijk was.  Omdat het vizier van Dabney Dos Santos, Markus Henriksen en Aron Jóhansson niet op scherp stond, bleef Heerenveen in leven. Aan het einde van de eerste helft gaf het de Friezen te veel initiatief. Direct liet de ploeg van Dwight Lodeweges zien goed te kunnen voetballen. Stefan Marzo zette voor, Mark Uth kwam nét iets te kort. Op de linkerkant kwam de bal terecht bij Joey van den Berg die direct de bal terug legde op Simon Thern. De middenvelder twijfelde niet en schoof de bal langs Esteban.

Met een 1-1 moest AZ weer op zoek naar de winst, waardoor de tweede helft op voorhand een interessant duel kon worden. Dat bleek wel in het eerste kwartier na rust. Heerenveen en AZ lieten zien dat het goed kon voetballen. Eerst was het de thuisploeg. Mark Uth zette een fraaie aanval op. Hij stuurde Pele van Anholt de hoek in. De linksback gaf een lage voorzet, Uth deed een handig overstapje. Luciano Slagveer kon profiteren. Hij schoot de bal simpel binnen. Het scorebord gaf nog maar net 2-1 aan, toen de materiaalman de 2-2 op kon schrijven. Weer een goede aanval lag aan de basis van een fraaie goal. Aron Jóhansson ontving de bal van Berghuis. Hij hield hem vast en legde hem terug op Dos Santos. De jongeling gaf een mooie steekpass op Berghuis die met heel veel gevoel de bal over doelman Nordfeldt heen wipte.

Beide teams speelde om te winnen en daardoor werd het een zeer boeiende tweede helft. Waar het de eerste helft vooral eenrichtingsverkeer was, kroop AZ in de tweede helft meer uit zijn schulp. Dat leverde weer wat countermogelijkheden op voor Heerenveen. Het tempo lag daardoor relatief hoog. Dwight Lodeweges had het meeste lef van de twee. Daar werd de club ook voor beloond. Sam Larsson combineerde met Mark Uth. Larsson kreeg de bal trok naar binnen en schoot tegendraads op het doel van Esteban. De keeper moest toezien hoe de buitenspeler zojuist de 3-2 had binnengeschoten.

Heerenveen zocht vanaf het begin de aanval, AZ reageerde pas wanneer het moest. Die houding kwam John van den Brom uiteindelijk duur te staan. Het kreeg zelfs een koekje van eigen deeg. Mark Uth ontving de bal op eigen helft en stuurde Sam Larsson de diepte in. De buitenspeler was veel sneller dan de verdedigers dan AZ. Eén-op-één met Esteban miste hij in eerste instantie, maar de tweede keer scoorde hij wel. Het werd nog erger voor AZ. Het klungelde achterin, waardoor Henk Veerman de bal met zijn hoofd klaar kon leggen voor Joey van den Berg. Hij pakte de bal in één keer uit de lucht en maakte de laatste goal van het duel: 5-2.

Door de thuisoverwinning kan Heerenveen de play-offs voor Europees voetbal niet meer ontgaan. Het stijgt naar de zesde plek en staat zeven punten los van plek nummer acht. AZ kan zich op maken voor de play-offs. Door de nederlaag blijft de achterstand op Feyenoord negen punten en is een rechtstreekse plaatsing voor de Europa League een utopie.

Door: Vishal Kallan