13.04.2015 13:30

Blijft het Peruviaanse pareltje in Enschede?

Renato Tapia laat zich als negentienjarig talent zien in de Eredivisie. De middenvelder uit Peru scoort de 1-2 tegen Go Ahead Eagles. (12-04-2015)
Renato Tapia laat zich als negentienjarig talent zien in de Eredivisie. De middenvelder uit Peru scoort de 1-2 tegen Go Ahead Eagles. (12-04-2015)

In moeilijke tijden moeten ervaren spelers opstaan bij een club. Renato Tapia en Hakim Ziyech komen echter nog maar net kijken bij FC Twente, maar nemen de ploeg op sleeptouw. Broekie Tapia is de Speler van de Week.

Het is namelijk nogal wat, zo belangrijk zijn tijdens je tweede jaar in Nederland. Renato Tapia kwam in 2013 vanuit Peru over van Esther Grande de Bentin, een club waar FC Twente een samenwerkingsverband mee heeft. Hij kreeg een vol seizoen om te wennen in de Jupiler League bij Jong FC Twente, maar aan het begin van dit seizoen werd de nog maar negentienjarige middenvelder rijp geacht voor de Eredivisie. De Peruviaan begint zich met de week vertrouwder te voelen in ons koude kikkerlandje en dat resulteert in geweldig voetbal van een jonge middenvelder. Samen met de hiervoor genoemde Hakim Ziyech neemt hij FC Twente op sleeptouw in moeilijke tijden.

Heerlijke connectie

Want Ziyech en Tapia weten elkaar goed te vinden. De van sc Heerenveen overgekomen middenvelder scoorde inmiddels negen keer in dit seizoen, terwijl de voetballer uit Peru vijf keer het net vond. Is het toeval dat van de vijf doelpunten die Tapia in de Eredivisie scoorde, Ziyech vijf keer de assist leverde? Tegen SC Cambuur, FC Groningen, PEC Zwolle en afgelopen week dus tegen de Go Ahead Eagles vormde het duo een geweldig treintje uit Enschede. Voor FC Twente is er echter nauwelijks meer in het heden te leven. De financiële strop wordt steeds strakker aangetrokken in de Grolsch Veste, waardoor men liever naar de toekomst kijkt.

Wie blijft, wie vertrekt?

Dat FC Twente afscheid moet nemen van enkele grootverdieners in de selectie, is een publiek geheim. De blik gaat dan meteen richting Luc Castaignos en Andreas Bjelland, die met hun salaris flink op de kosten drukken. Voor FC Twente gaat het niet alleen om de kosten kleiner te maken, maar er moet ook weer geld binnen komen. Via een transfer is dit natuurlijk de ideale manier. Gekeken naar de prestaties van dit jaar lijkt Jesús Corona voor een mooi bedrag te staan, terwijl ook Ziyech een stap kan maken voor een hoog transferbedrag. Het is niet de vraag of, maar wanneer FC Twente afscheid gaat nemen van spelers. Wat echter ook een belangrijke kanttekening moet zijn in Enschede: moet FC Twente bovenstaande spelers allemaal verkopen om er financieel weer bovenop te komen, of is het laten gaan van twee of drie sterspelers voldoende?

Tapia drukt niet op de kosten

Onze Speler van de Week wordt in het stuk hier boven expres niet genoemd. De jonge voetballer levert vanwege zijn goede seizoen en glansrijke toekomst waarschijnlijk een mooie transfersom op, maar gezien zijn leeftijd en het feit dat hij afkomstig is van een satellietclub zal Tapia geen grootverdiener in de selectie van FC Twente zijn. Als de ploeg in nood dit talent, samen met wat ervaring kan houden, dan zal het in Nederland gewoon weer mee kunnen strijden om Europees voetbal.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner