17.04.2015 14:44

Analyse: Kampioen dankzij individu én team

PSV viert feest na de 1-3 tegen FC Dordrecht. (06-12-2014)
PSV viert feest na de 1-3 tegen FC Dordrecht. (06-12-2014)

Nu de kampioensschaal na zeven jaar weer eigendom van PSV lijkt te worden, is het tijd om eens wat statistieken uit de kast te halen. Wat maakte PSV dit jaar nou zo uitzonderlijk?

Dat antwoord lijkt simpel: de aanvalsdrift van het Eindhovense vlaggenschip. PSV mocht in zijn handjes knijpen toen Memphis Depay besloot zijn contract te verlengen ondanks de interesse van enkele topclubs uit het buitenland. Depay liet zijn klasse veelvuldig zien en is met negentien doelpunten niet alleen topscorer van zijn club, maar ook van de Eredivisie.

Toch is hij niet de productiefste speler van de competitie. Sterker nog, dat is een ploeggenoot van Depay: Luuk de Jong. Ook hij is enorm van waarde geweest in de equipe van trainer Phillip Cocu. Na een onwennige start heeft de spits zijn vorm hervonden en kreeg week op week meer vertrouwen. Inmiddels staat de teller al op zeventien treffers en het seizoen is nog niet voorbij. Als je zijn negen assists daar ook nog bij doet, maakt dat De Jong tot de meest productieve speler van de Eredivisie. Depay staat in die lijst vierde, vanwege zijn drie assists. 

Een (h)echt team
Technisch directeur Marcel Brands mag zichzelf een flinke schouderklop geven. Hij zorgde ervoor dat De Jong terug naar Nederland kwam, na een paar teleurstellende jaren in Duitsland (Borussia Mönchengladbach) en Engeland (Newcastle United op huurbasis). Ook lokte hij Andrés Guardado naar Eindhoven, die bij Valencia uit de picture was geraakt. Mede dankzij zijn motivatie en inzet werd PSV een team. En dat is de sleutel tot succes. Brands wist tevens sterkhouders Depay en Georginio Wijnaldum (twaalf goals en drie assists) te behouden en zelfs langer te binden, waardoor de 22e landstitel na zeven magere jaren weer eens mogelijk werd.

De Eindhovense machine bestaat echter niet alleen uit De Jong, Depay en Wijnaldum. Ook Jetro Willems toonde aan een stap omhoog aan te kunnen. De linksback strooide met fraaie steekpassjes en heeft nu al elf assists achter zijn naam staan. Ondanks dat Luciano Narsingh sukkelt met zijn vorm de laatste weken, staat de rechtsbuiten wel gewoon op negen assists en vier doelpunten. En Adam Maher snoerde vele criticasters de mond door zevenmaal het net te vinden en vijf keer iemand anders te laten scoren. De middenvelder kwam vorig jaar over van AZ, maar in zijn eerste jaar kon hij niet overtuigen. Dit seizoen is een ander seizoen, en dat heeft de jongeling uitstekend opgepakt.

Ajax en Feyenoord
Vergeleken met Ajax en Feyenoord is PSV veel productiever geweest dit seizoen. Bij Ajax is Arkadiusz Milik de clubtopscorer met elf goals, bij Feyenoord Colin Kâzım-Richards met eveneens  elf doelpunten. Zowel bij PSV als bij Feyenoord scoorden vijf spelers vijf doelpunten of meer. Bij Ajax zes. PSV heeft daarentegen meer verschillende doelpuntenmakers: vijftien verschillende spelers wisten dit seizoen het netje te vinden. Bij Ajax veertien en bij Feyenoord elf.

Jeroen Zoet van PSV en Jasper Cillessen van Ajax zijn de doelmannen met de minste tegentreffers. De goalie van PSV hield echter twaalf keer de nul, tegenover de tien keer van Cillessen. Feyenoord-doelbewakers Erwin Mulder en Kenneth Vermeer hielden samen dit seizoen twaalf keer de nul.

Feyenoord is van de traditionele clubs de kampioen van het winnen met één doelpunt verschil. Maar liefst negen keer lukte het de ploeg van Fred Rutten om met de minimale score te winnen. PSV lukte dat zeven keer, en Ajax vijf. Misschien is dat wel het verschil geweest tussen Ajax en PSV. Waar PSV de wedstrijden net wel won, was Ajax niet in staat de voorsprong vast te houden.

Het team dat de meeste punten pakte in wedstrijden tegen de andere twee grote clubs uit ons land, is Ajax. De ploeg van Frank de Boer won uit bij Feyenoord (0-1) en PSV (1-3) en speelde thuis gelijk tegen Feyenoord (0-0). PSV won thuis van Feyenoord (4-3) en uit bij Ajax (1-3) terwijl Feyenoord thuis van PSV won (2-1) en gelijkspeelde uit bij Ajax (0-0). Ajax pakte dus zeven punten, PSV zes en Feyenoord vier.

Laatste kampioensjaren
Het grote verschil met het seizoen dat PSV voor het laatst kampioen werd (2007/2008) is de (club)topscorer. Danny Koevermans was met veertien doelpunten de meest scorende speler van de Eindhovenaren, gevolgd door Danko Lazović met elf treffers. Het aantal treffers dat seizoen van PSV bleef steken op ‘slechts’ 64. Ajax en sc Heerenveen scoorden dat seizoen met respectievelijk 94 en 88 doelpunten veel vaker. De kracht van PSV was echter de verdediging. Doelman Heurelho da Silva Gomes werd ‘slechts’ 24 keer gepasseerd en dat was veruit het minste aantal. Ook de drie kampioensjaren ervoor hoefde Gomes respectievelijk 25, 23 en 18(!) keer te vissen. In 2004/2005 bijvoorbeeld, waar PSV achttien goals tegen kreeg, kreeg Ajax er 33 om de oren. En dat was na PSV nog het laagste aantal. Dit seizoen is Zoet samen met Cillessen het minst vaak geklopt. Beiden moesten de bal tot op heden 26 keer uit het net halen.

Kijkend naar het aantal doelpunten van de laatste kampioensjaren valt op dat het jaar 2004/2005 een erg productief seizoen was. De PSV’ers scoorden toen maar liefst 89(!) keer. Niet dat er één speler nou zoveel scoorde (Jan Vennegoor of Hesselink met negentien de clubtopscorer), vooral omdat achttien spelers minimaal één keer het net troffen. En daarbij wisten acht spelers van de Eindhovenaren minimaal vijf keer te scoren. Dat zijn geen gekke aantallen.

Toekomst?
Het is voor iedereen die PSV een warm hart toedraagt niet te hopen dat de club – net als na het laatste kampioenschap – het seizoen erna inzinkt. PSV werd teleurstellend vierde en won maar negentien keer, terwijl het zevenmaal verloor. Wellicht had dat te maken met het vertrek van een paar bepalende spelers, zoals Gomes en Jefferson Farfan. Daarvoor in de plaats kwamen onder meer Andreas Isaksson en Ola Toivonen.

PSV moet voor komend seizoen ook rekening houden met een vertrek van een aantal steunpilaren. Memphis Depay wordt veelvuldig in verband gebracht met het Manchester United van Louis van Gaal, terwijl Wijnaldum ook heeft aangegeven graag een nieuwe stap te willen zetten. Het is maar de vraag wie Brands daarvoor terug kan halen.

Overige statistieken 2014/2015:

Doelpunten voor
PSV: 80
Ajax: 64
Feyenoord: 54

Doelpunten tegen
PSV: 26
Ajax: 26
Feyenoord: 35

Rode kaarten
PSV: 4
Ajax: 1
Feyenoord: 0

Gele kaarten
PSV: 29
Ajax: 34
Feyenoord: 41

Aantal gebruikte spelers
PSV: 22
Ajax: 27
Feyenoord: 25

Door: Rijcko Treep

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner