17.04.2015 21:56

Excelsior geeft winst opnieuw uit handen

Etiënne Reijnen (l.) van SC Cambuur kan Excelsior-aanvaller Tom van Weert niet houden. (17-04-2015)

SBV Excelsior kon vrijdagavond in Leeuwarden drie belangrijke punten pakken, maar zoals vaker dit seizoen verspeelde de ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen de voorsprong. Ogbeche zorgde voor de late gelijkmaker in de blessuretijd waardoor de eindstand na negentig minuten op 1-1 stond.

Het was een erg leuke openingsfase in Leeuwarden. De intenties van SC Cambuur waren direct al snel zichtbaar. De ploeg van Henk de Jong zocht veelvuldig de flanken op. Met Furdjel Narsingh en de goed spelende Mikhael Rosheuvel lagen daar veel kansen voor de Friezen. Excelsior zakte terug en hield de ruimtes klein voor eigen goal. Zodoende kon Cambuur de voorzetten niet bij de gewenste persoon afleveren, omdat er telkens een verdediger van Excelsior tussen stond. In de omschakeling was het oppassen geblazen voor de ploeg uit Leeuwarden, want met de rappe buitenspelers Daryl van Mieghem en Ninos Gouriye konden de Rotterdammers er snel uitkomen.

De eerste kans van de wedstrijd was dan ook voor Excelsior. Een corner werd bij de eerste paal goed doorgekopt door Rick Kruys, waarna de ingelopen Sander Fischer de bal op de knie kreeg en de bal op de paal zag verdwijnen. Even later was het Cambuur met een goede kans voor Erik Bakker, maar de middenvelder schoot maar net voorlangs. Het wedstrijdbeeld was de hele eerste helft hetzelfde; Cambuur had veruit het meeste balbezit en Excelsior werd het gevaarlijkst.

Hoewel Cambuur in de eerste helft al enkele malen was gewaarschuwd voor de counter van Excelsior, leerde de ploeg van Henk de Jong daar niet van. In de 53ste minuut kwamen de Rotterdammers namelijk op voorsprong na een counter ingeleid door Jeff Stans. Hij zag Adil Auassar vrij staan aan de linkerzijde en speelde de middenvelder rond de zestien vrij. Een koud kunstje voor Auassar, die de bal hard en gericht in het dak van de goal schoot. Dat was zijn vierde doelpunt van dit seizoen.

Pas na 75 minuten kwam Cambuur beter in het spel en creëerde het nog enige kansen en ging het vol op de aanval spelen. Sander van de Streek kreeg een dot van een kans in de 79ste minuut, maar de middenvelder van Cambuur, die een ongelukkige wedstrijd speelde, schoot de bal van dichtbij over. Na een spannende slotfase gaf Excelsior dan toch nog de winst uit handen. Bartholomew Ogbeche schoot diep in blessuretijd de 1-1 tegen de touwen na klungelig uitverdedigen van Kevin van Diermen.

Door de het gelijkspel bij Cambuur pakt Excelsior weliswaar een belangrijk punt, maar het zijn er te weinig. Het gat met NAC wordt vier punten, maar de ploeg uit Breda komt dit weekend nog in actie. Marinus Dijkhuizen had voorafgaand aan de wedstrijd al aangegeven dat het met drie punten wel veilig was. Volgende week speelt Excelsior thuis tegen PSV en moet Cambuur op bezoek bij FC Dordrecht.

Door: Thomas Mulder