18.04.2015 20:23

Gudelj leidt AZ naar overwinning op ADO

Nemanja Gudelj (r.) scoort hier de 1-0. Wilson Eduardo (l.) staat op het verkeerde been om dit schot nog te blokkeren. (18-04-2015)

Het duel tussen AZ en Den Haag in het AFAS Stadion is zaterdagavond gewonnen door de thuisploeg en op die overwinning viel weinig af te dingen. Nemanja Gudelj was belangrijk voor de ploeg van trainer John van den Brom door twee keer te scoren.

In Alkmaar leverden de eerste twintig minuten slechts één mogelijkheid op en die was voor Markus Henriksen. De middenvelder zag de bal, na een geblokt schot van Mattias Johansson, plots voor zijn voeten belanden in het Haagse strafschopgebied en haalde uit. Het was vervolgens aan ADO-doelman Martin Hansen te danken dat de bezoekers niet al vroeg op achterstand kwamen. Na een goede openingsfase van de ploeg uit Den Haag, nam AZ het initiatief langzaamaan in handen. Het volgende dreigende moment kwam dan ook niet geheel verrassend van de thuisploeg. Aron Jóhannsson zag dat Hansen zijn pegel knap uit het Haagse doel hield.

Er was bijna een half uur gespeeld, toen AZ op voorsprong kwam. Ditmaal zag Hansen er niet goed uit. Nemanja Gudelj haalde hard uit vanaf een meter of vijfentwintig en het schot, dat houdbaar leek, was Hansen te machtig. Niet veel later kreeg Henriksen opnieuw een prima schietkans, maar nu werd zijn schot geblokt. ADO was met nog acht minuten te spelen tot de rust voor  het eerst echt gevaarlijk. Aleksandr Yakovenko en Michiel Kramer gingen gezamenlijk en met veel ruimte af op de goal van Esteban, maar waar Yakovenko had moeten afspelen op Kramer ging hij, tevergeefs, voor eigen succes.

Na rust ontbrandde het duel. Er waren tien minuten gespeeld toen de bezoekers de gelijkmaker maakten. Roland Alberg en Wilson Eduardo maakten het de AZ-verdediging lastig waardoor laatstgenoemde uit de draai het leder langs Esteban kon schieten. Van die gelijke stand konden de Hagenezen echter maar kort genieten want vijf minuten later stonden ze alweer achter. Derrick Luckassen mocht vanaf een meter of twintig afstand aanleggen voor een vrije trap. Zijn uithaal was uitstekend en zeilde recht de kruising in. Weer vijf minuten later besliste Gudelj het duel. Invaller Guus Hupperts stuurde, randje buitenspel, Aron Jóhannsson de diepte in en die legde af op de inlopende Gudelj. IJskoud schoot de middenvelder de bal vervolgens achter Hansen.

In de laatste twintig minuten genoot zowel AZ als ADO veel ruimte en golfde het spel op en neer. Ondanks de grote ruimtes, waren de kansen in die fase schaars. De ploeg uit Den Haag ging nog wel op zoek naar de aansluitingstreffer, maar echt gevaarlijk werd ADO niet. De grootste kansen waren in de slotfase zelfs voor de thuisploeg. Hupperts, Henriksen en Jóhannsson kregen de bal echter alle drie niet langs de verder uitstekend keepende Hansen. Zo wacht ADO ook na zaterdagavond nog op de eerste competitiezege in het AFAS Stadion.

Door: Roel Egberts