18.04.2015 21:36

Eenvoudige zege helpt PSV aan titel

Door een sterke eerste helft en een onmachtig sc Heerenveen is PSV op zaterdagavond relatief eenvoudig kampioen van Nederland geworden. Na de 4-1 zege in eigen huis is de ploeg uit Eindhoven niet meer te achterhalen.

Waar kampioenswedstrijden normaal bol staan van de spanning, was daar in Eindhoven geen sprake van. PSV begon fel en stond al na drie minuten op voorsprong. Een voorzet van Luciano Narsingh bereikte de geheel vrijstaande Luuk de Jong, die diagonaal goed binnen kopte. Na deze snelle opsteker leek Memphis Depay de wedstrijd na ruim twintig minuten definitief te beslissen, door een directe vrije trap met rechts prachtig binnen te krullen.

Terwijl in Eindhoven alle champagneflessen in de koelers werden gezet, stond er ineens een doelpunt van sc Heerenveen op het bord. Stefano Marzo kreeg op rechts alle ruimte om Joey van den Berg te bedienen. Die was in het centrum aan ieders aandacht ontsnapt en kon de bal makkelijk in het lege doel schieten. Maar verder dan deze treffer kwam Heerenveen niet. PSV behield het overwicht en herstelde vlak voor rust de marge van twee doelpunten, toen De Jong weer heel eenvoudig binnen kon koppen.

In de tweede helft was het spelbeeld hetzelfde, maar had dat veel minder kansen tot gevolg. PSV bepaalde het tempo van de wedstrijd en liet de bezoekers amper aan de bal. De drang bij PSV om er kans na kans uit te persen was echter een stuk minder aanwezig, waardoor er lange tijd weinig gebeurde voor beide doelen. In het laatste kwartier besloot PSV er nog een soort slotoffensief uit te persen, om aan te tonen dat ze een waardig kampioen zijn.

In de laatste uitbraak van PSV leverde dit ook nog een doelpunt op. Via Luuk de Jong kwam PSV er razendsnel uit. Ditmaal stond de spits aan de basis en was Narsingh de afmaker. De vleugelaanvaller liep goed mee en had een leeg doel voor zich om de bal in te schuiven. Dit betekende dat deze 4-1 zege de veertiende thuisoverwinning van dit seizoen is geworden. En nog veel belangrijker, door deze drie punten is PSV door de concurrentie niet meer te achterhalen en is het kampioenschap officieel een feit. Heerenveen ziet door deze nederlaag AZ en Vitesse verder weglopen en moet vrezen dat PEC Zwolle morgen weer dichterbij gaat komen.

Door: Dennis Korpel