19.04.2015 18:41

Ruiter loodst FC Utrecht langs FC Twente

Sébastien Haller (l.) dolt Renato Tapia (r.) tijdens het competitieduel FC Utrecht - FC Twente. (19-04-2015)

FC Utrecht heeft zondag op eigen veld zich nagenoeg veilig gespeeld in de Eredivisie door met 1-0 te winnen van FC Twente. Matchwinner was Sébastien Haller, maar man van de wedstrijd was Robbin Ruiter. In de slotfase redde hij keer op keer op inzetten van FC Twente en sleepte zo drie punten in de wacht voor zijn team.

FC Utrecht en FC Twente maakte de eerste helft er een matige wedstrijd van. De ploegen hanteerden een laag tempo en er waren een hoop slordigheden. Rubio Rubin was als eerste dichtbij een treffer, maar zijn inzet werd goed gekeerd door Nick Marsman. Daarna was het FC Twente dat kansen kreeg. Eerst miste Luc Castaignos een aardige mogelijkheid, niet veel later miste hij een dot van een kans.

Youness Mokhtar demarreerde over de linkerkant van het veld en raakte vervolgens de paal. De rebound kwam voor de voeten van Luc Castaignos, maar de ongelukkige spits schoot op de enige man die nog op de doellijn stond, Kai Heerings. Doordat beide teams vervolgens niet meer tot scoren kwamen, was de ruststand in Utrecht 0-0.

Het spelbeeld na rust was hetzelfde als ervoor. Een laag tempo met veel fouten. Toch was het FC Utrecht dat op voorsprong kwam. Een hoekschop werd door Jeff Hardeveld doorgekopt en Sébastien Haller volleerde de bal hard tegen de touwen. Het was zijn eerste doelpunt na vier wedstrijden van droogte.

Na de goal van Haller was het bij vlagen slaapverwekkend. Alleen Haller zelf leek vlak naar zijn doelpunt op weg naar de 2-0, maar zijn schot werd gekeerd door Nick Marsman. FC Twente kon geen vuist meer maken en  FC Utrecht probeerde er sporadisch uit te komen. De thuisploeg was echter te slordig in de eindpassing om de score te verdubbelen.

In de laatste tien minuten begon FC Twente aan te dringen. Andreas Bjelland was dichtbij de gelijkmaker maar hij vond doelman Robbin Ruiter op zijn weg en hij schoot in kansrijke positie ook nog over.  Even later verlengde Bjelland een mislukte trap van Kamohelo Mokotjo, maar Mark van der Maarel kopte de bal van de lijn. Ook Torgeir Børven had de 1-1 op zijn schoen, maar ook hier had Ruiter een goed antwoord op.

Door de overwinning is FC Utrecht nagenoeg zeker van lijfsbehoud. Met nog drie wedstrijden te gaan staan de Utrechters acht punten voor op NAC Breda. FC Twente kunnen de play-offs voor Europees nu wel nagenoeg uit het hoofd zetten door deze nederlaag.