20.04.2015 13:30

Broeders met neusjes voor kampioenschappen

PSV wordt landskampioen in het seizoen 2014/2015 en Luuk de Jong geniet van het feestje. De spits van de Eindhovenaren houdt de schaal met beide handen vast. (18-04-2015)
PSV wordt landskampioen in het seizoen 2014/2015 en Luuk de Jong geniet van het feestje. De spits van de Eindhovenaren houdt de schaal met beide handen vast. (18-04-2015)

Broertjes lijken in sommige gevallen zowel van de buiten- als de binnenkant op elkaar. Siem en Luuk de Jong maken er een sport van om beslissend te zijn in kampioenswedstrijden. Luuk is onze Speler van de Week.

De PSV’er, die dit seizoen terug naar Nederland kwam om zijn carrière nieuw leven in te blazen, maakte tegen sc Heerenveen de belangrijke, vroege openingstreffer voor de Eindhovenaren. Hierdoor kon de feeststemming al vroeg beginnen in het Philips Stadion. De spits van PSV was vervolgens nog een keer trefzeker en leverde in de slotfase extra feestvreugde voor de fans, door een assist te leveren op Luciano Narsingh.

Kampioenschalen in familie De Jong

Voor Luuk de Jong was het kampioenschap met PSV zijn tweede titel in Nederland. Als twintigjarige invaller maakte hij in het seizoen 2009/2010 de kampioenswedstrijd van FC Twente zes minuten mee. Na de competitiewinst van Luuk volgde de heerschappij van broer Siem met Ajax. De Amsterdammers werden vier keer op rij kampioen van Nederland en Siem maakte, in de laatste seizoenen zelfs als aanvoerder, de zegereeksen van dichtbij mee. De bekendste bijdrage van Siem in een kampioenswedstrijd was natuurlijk die in de directe strijd tegen zijn broer. Op 15 mei 2011 nam de Ajacied zijn ploeg bij de hand met twee doelpunten tegen FC Twente. Overigens gaf Luuk in die wedstrijd een assist op de aansluitingstreffer van Theo Janssen.

Zes keer achter elkaar mocht één van de gebroeders De Jong de schaal in zijn handen nemen. Na het vertrek van Siem naar Newcastle United en het al eerdere vertrek van Luuk leek die traditie gebroken te worden, maar met het vertrek van Siem kreeg Nederland de andere De Jong terug. En die maakte een geweldig seizoen door in het shirt van PSV.

Geen topscorer, wel MVP

Samen met Memphis Depay domineert Luuk de topscorerslijst van de Nederlandse Eredivisie. In de laatste drie wedstrijden mogen de aanvallers van PSV uitmaken wie zich de topscorer in het kampioensjaar mag noemen. Luuk mag zich echter al rijk rekenen met één titel. De spits scoorde niet alleen aan de lopende band in het huidige seizoen, hij leverde daarnaast nog het knappe aantal van tien assists af. Daarmee staat hij bijvoorbeeld boven Davy Klaassen van Ajax en gelijk met Luciano Narsingh, die normaal gesproken de bal op het hoofd van Luuk moet leggen.

In het gemengde klassement van doelpuntenmakers en assists staat Luuk de Jong op een riante koppositie. Met vijf punten meer dan Hakim Ziyech (elf doelpunten, dertien assists) en Mark Uth (veertien doelpunten, tien assists), hoeft De Jong nauwelijks meer te vrezen voor zijn titel. Is de prijs voor most valuable player toevallig ook een schaal?

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner