21.04.2015 13:30

Puntenfestijn in degradatiezone Eredivisie

Het uitvak van De Kuip zit goed vol tijdens de wedstrijd Feyenoord - Go Ahead Eagles. Na zeven nederlagen op rij wint de ploeg uit Deventer weer eens in de Eredivisie, waardoor het vak met supporters een flink feestje kan vieren. (19-04-2015)
Het uitvak van De Kuip zit goed vol tijdens de wedstrijd Feyenoord - Go Ahead Eagles. Na zeven nederlagen op rij wint de ploeg uit Deventer weer eens in de Eredivisie, waardoor het vak met supporters een flink feestje kan vieren. (19-04-2015)

Na de winst op Feyenoord was het feest in de spelersbus van Go Ahead Eagles. Op de terugweg zag men echter concurrenten NAC Breda en Heracles punten pakken. De Deventenaren zijn onze Schlemielen van de Week.

Heracles Almelo pakte, net zo onverwachts als Go Ahead Eagles dat deed op bezoek bij Feyenoord, drie punten tegen PEC Zwolle. NAC Breda profiteerde van de grote vormdip bij Ajax en hield de Amsterdammers in de eigen ArenA op een 0-0 gelijkspel. Hierdoor blijft de situatie van Go Ahead Eagles onderin de Eredivisie nagenoeg gelijk. Het enige dat de formatie uit de Koekstad heeft bereikt na de overwinning op Feyenoord, is dat het niet meer rechtstreeks kan degraderen uit de Eredivisie. FC Dordrecht zal de rode lantaarn tot en met het einde van de competitie vasthouden.

Klein verschil, groot verschil

Heracles Almelo heeft zichzelf met de overwinning in eigen huis gered. Als de ploeg verloor van PEC Zwolle stond Go Ahead Eagles op 26 punten en bleven NAC Breda en Heracles Almelo op 28 punten steken. Met volgende week de wedstrijd NAC Breda – Heracles Almelo en in de laatste speelronde van de competitie het duel Heracles Almelo – Go Ahead Eagles op het programma is er nog genoeg om naar uit te kijken in de strijd tegen degradatievoetbal, maar de driepunter van Heracles Almelo tegen PEC Zwolle maakt een wereld van verschil.

Vooral voor Go Ahead Eagles komt de overwinning van de Almeloërs slecht uit. Zoals al eerder genoemd, in de laatste speelronde spelen beide degradatiekandidaten tegen elkaar. Als het verschil dan nog steeds twee punten was geweest, ontstond er in de 34e speelronde van de Eredivisie een regelrechte degradatiestrijd in het Polman Stadion. Nu moet Go Ahead Eagles in de komende twee wedstrijden nog punten pakken om te kunnen profiteren van die laatste wedstrijd van het seizoen. Alleen op die manier is het nog mogelijk om degradatievoetbal te ontlopen.

Speelschema van de laatste drie wedstrijden

Als we Go Ahead Eagles, NAC Breda en Heracles Almelo als de drie degradatiekandidaten zien voor twee degradatieplekken, wordt duidelijk dat de huidige nummer vijftien van de Eredivisie het makkelijkste speelschema heeft. Heracles Almelo heeft alles in eigen hand in de wedstrijden tegen NAC Breda en Go Ahead Eagles. Daarnaast hoeft het echter in de wedstrijd tegen kampioen PSV niet te rekenen op een punt.

Heracles Almelo:

NAC Breda zal in de laatste twee wedstrijden af moeten rekenen met FC Groningen en AZ, twee ploegen die kans maken op Europees voetbal. Geen makkelijke opgave, waardoor de topper in de volgende wedstrijd tegen Heracles Almelo van ongekend belang is.

NAC Breda:

De ploeg uit Deventer zit in ongeveer hetzelfde schuitje als NAC Breda. Zij spelen nog twee wedstrijden tegen opponenten waar normaal gesproken niet zomaar van gewonnen wordt. Toch heeft de ploeg in de wedstrijden tegen FC Utrecht en sc Heerenveen een driepunter nodig om Heracles Almelo te naderen. Als Go Ahead Eagles in de komende twee wedstrijden drie punten pakt en Heracles Almelo verliest beide duels voor de topper op de laatste speeldag, dan zal de laatste wedstrijd van het seizoen in de Eredivisie allesbeslissend zijn voor het degradatievoetbal.

Go Ahead Eagles:

Go Ahead Eagles gaf zichzelf deze goede kans op het ontlopen van degradatievoetbal al tegen Feyenoord, maar Heracles Almelo sloeg keihard terug met een overwinning op PEC Zwolle. Waar de meeste ploegen al klaar zijn in de Eredivisie, is de strijd tegen degradatievoetbal nog maar net begonnen.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner