24.04.2015 21:53

Kramer schiet ADO Den Haag naar handhaving

De spelers van ADO Den Haag vieren feest nadat Michiel Kramer hun ploeg op 1-0 heeft gezet tegen Vitesse. Daardoor is ADO volgend seizoen weer in de Eredivisie actief. (24-04-2015)

ADO Den Haag heeft vrijdagavond met 1-0 gewonnen van Vitesse. Michiel Kramer schoot de Hagenezen naar een nieuw seizoen in de eredivisie. Opvallend aan het duel was dat er twee doelpunten werden afgekeurd en in beide gevallen was de beslissing uiterst discutabel.

De thuisploeg begon heel sterk aan de wedstrijd en het overdonderde Vitesse met het goede spel. Via Kevin Jansen was ADO na tien minuten dichtbij de 1-0, maar zijn uithaal kon gekeerd worden door Eloy Room. Tien minuten later dacht de thuisploeg alsnog op voorsprong te komen, maar de arbitrage keurde de treffer af. Een indraaiende vrije trap van Roland Alberg werd bij de tweede paal binnen gekopt door clubtopscorer Michiel Kramer. De assistent-grensrechter constateerde buitenspel, maar de beslissing was discutabel.

Vijf minuten later werd opnieuw een doelpunt afgekeurd door scheidsrechter Ed Janssen, op advies van zijn assistent-grensrechter. Ditmaal was het echter Vitesse dat gedupeerd werd door de beslissing. Een voorzet van Kevin Diks werd bij de tweede paal op schitterende wijze door Dion Malone over zijn eigen doelman gekopt. Uroš Đurđević werd afgevlagd voor buitenspel, maar hij raakte de bal niet. Wederom een beslissing waarover veel nagepraat zal worden.

Na een half uur kwam Vitesse beter in de wedstrijd en nam het de wedstrijd over van de thuisploeg. Dit leidde niet tot kansen, maar je zag een schim van het Vitesse van de laatste weken. Ondanks een sterk begin van ADO, kon de 0-0 ruststand terecht genoemd worden. De tweede helft begon veel minder spectaculair dan de eerste. De tweede helft speelde zich met name af op het middenveld en de aanvallers kwamen weinig in het spel voor.

Het laatste kwartier ging Vitesse vol voor de winst en zette de thuisploeg flink onder druk. Het leidde tien minuten voor tijd tot een scrimmage, waarin een kans van Jan-Arie van der Heijden de grootste was. Maar zijn poging op enkele meters van het doel ging over. Verrassend was het dat ADO op voorsprong kwam. Een uittrap van Martin Hansen werd compleet verkeerd ingeschat door de defensie van Vitesse en daardoor kon Kramer de bal oppikken. Vervolgens omspeelde hij Room en schoot hij de bal binnen.

Door de overwinning zal ADO naar alle waarschijnlijkheid ook volgend seizoen actief zijn in de eredivisie. De drie punten leidden dan ook tot dolle vreugde in het Kyocera Stadion. Vitesse zal flink balen van de nederlaag, want als Feyenoord zondagmiddag wint van FC Groningen dan kan Vitesse geen derde meer worden. AZ zou Vitesse kunnen passeren dit weekend en dat zou betekenen dat Vitesse zakt naar de vijfde plek.

Door: Jari Wesselink