25.04.2015 22:38

Weer mokerslag voor Excelsior in blessuretijd

Georginio Wijnaldum (l.) en Memphis Depay (r.) vieren de 1-1 tijdens Excelsior - PSV Eindhoven. (25-04-2015)

Net als vorige week tegen Cambuur moest Excelsior op zaterdagavond een late tegentreffer incasseren. De 2-3 bezorgde PSV opnieuw de drie punten en Excelsior een nieuwe mokerslag in de strijd tegen de nacompetitie.

PSV begon de wedstrijd als ware kampioen en probeerde in de eerste tien minuten direct het verschil te maken. De bezoekers namen het doel van Gino Coutinho meermaals onder vuur, maar de doelman van excelsior wist zijn doel redelijk eenvoudig schoon te houden. Op één poging was Coutinho kansloos, maar het schot van Luciano Narsingh stuiterde via de onderkant van het lat weer terug het veld in.

Excelsior nam na dit offensief het initiatief over van PSV. De kampioen liet dat toe en vond het prima. De thuisploeg kwam hierdoor tot enkele mogelijkheden, waarvan de grootste voor Ninos Gouriye was. De middenvelder kreeg op de linkerkant opvallend veel vrijheid, maar schoot veel te wild binnen en miste het doel van Remco Pasveer compleet.

Na de rust bleef Excelsior het initiatief houden en daarvoor werd het ook beloond. Een corner van de thuisploeg werd door Nicolas Isimat-Mirin helemaal verkeerd geraakt. De bal kaatste vervolgens via Luuk de Jong onhoudbaar in het eigen doel, waardoor Woudestein vol verbazing feest mocht vieren.

Na deze treffer besloot PSV weer mee te gaan doen met de wedstrijd. Binnen twee minuten was Coutinho na ruim een uur spelen twee keer kansloos. Bij een kopbal van Luuk de Jong schoot de lat Excelsior te hulp en twee minuten later ontsnapte de thuisploeg via de pal, nadat Jetro Willems het met een mooi schot probeerde.

De gelijkmaker kon niet veel langer meer uitblijven en viel bij de volgende poging dan ook. PSV produceerde een aanval uit het boekje. Jetro Willems gaf vanaf links de bal goed voor bij de tweede paal. Daar stond Luuk de Jong, die in plaats van het zelf te proberen, besloot om de bal terug te leggen op zijn aanvoerder. Georginio Wijnaldum twijfelde daar geen moment en haalde verwoestend uit.

Op het moment dat het weer een lastige avond voor Excelsior  leek te gaan worden, ging Isimat-Mirin twee keer achter elkaar in de fout. Beide fouten leverde de verdediger een gele kaart op en de tweede ook nog een strafschop tegen. Hier hield Isimat de bal namelijk met de hand tegen in de zestien. Jeff Stans schoot dit buitenkansje onberispelijk binnen voor de 2-1.

Lang kon de thuisploeg echter niet van deze vernieuwde voorsprong genieten, want twee minuten later schoot Memphis Depay aan de andere kant een vrije trap binnen. Vanaf de rechterkant schoot hij de bal voor Coutinho langs naar de verre hoek. De keeper zag er daar, voor het eerst in de wedstrijd, niet zo goed uit.

Na deze 2-2 leken beide ploegen zich neer te hebben gelegd bij een puntendeling. Het hoogtepunt in dit laatste kwartier was de wissel van Stijn Schaars, die na ruim een jaar zijn rentree in het eerste van PSV mocht maken. Op het moment dat Excelsior zich al een punt rijker rekende, ging het voor de tweede wedstrijd op rij fout in blessuretijd. Depay kreeg een lange bal goed onder controle en verlengde deze uitstekend naar Jurgen Locadia. Bij de tweede paal kon hij de bal in het lege doel schieten en Excelsior daarmee een nieuwe mokerslag toedienen.

Door: Dennis Korpel